KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

KRAGUJEVAČKI SPORTISTI U DOBA KORONE (1): Teodora Vukojević/Milutin Stefanović

Pandemija virusa COVID-19, koja je paralisala čitavu planetu, neminovno se odrazila i na sportiste širom meridijana, koji su radi zaštite svog zdravlja morali da prekinu sa svojim uobičajenim aktivnostima. U Srbiji su, kao i u većini drugih evropskih država, na snazi specijalne mere kako bi se sprečilo dalje širenje ovog virusa i sačuvalo zdravlje građana.

U takvim vanrednim okolnostima, kragujevački sportisti umesto na treninzima vreme provede u toplini svog doma, pružajući na taj način svoj doprinos borbi protiv ove pošasti. Kako izgledaju životi kragujevačkih sportista u ovim okolnostima, kako se ova neplanirana pauza odražava na njihove karijere i kakve poruke imaju za svoje sugrađane saznaćete u našoj novoj rubrici „Kragujevački sportisti u doba korone“, koja će na portalu KGsport.info ići jednom sedmično.

Foto: Streljački savez Srbije

Ove nedelje na naša pitanja odgovarali su strelci kragujevačkog Čika Mate, državna šampionka Teodora Vukojević i višestruki prvak države i olimpijac Milutin Stefanović.

Kako provodiš ove dane pod vanrednim stanjem?

Teodora: Dane pod vanrednim stanjem provodim u stanu sa svojim ukućanima. Trudimo se da brinemo jedni o drugima i nastojimo da ispoštujemo sve savete nadležnih institucija i stručnjaka, što preporučujem i svima ostalima.

Milutin: Dane provodim kod kuće sa porodicom. Ova vanredna situacija mi je pružila priliku da provedem više vremena sa decom, koga, u nekim regularnim okolnostima, ne bi bilo u ovolikoj meri.

Da li se pridržavaš uputstava nadležnih institucija?

Teodora: Naravno da se pridržavam uputstava. Izlazim samo u propisano vreme radi nabavke neophodnih namirnica, i to, naravno, sa rukavicama i maskom, kako zbog sebe, tako i zbog svih ostalih građana našeg divnog Kragujevca.

Milutin: Pridržavam se svih mera koje je Vlada Republike Srbije propisala. To je najmanje što mogu da uradim u ovom teškom trenutku po čovečanstvo i pružim neki svoj doprinos zaustavljanju daljeg širenja virusa COVID-19.

Koliko se sve ovo sa koronavirusom odražava na tvoju karijeru?

Teodora: Što se moje profesionalne karijere tiče, treninzi na strelištu su obustavljeni, tako da ove trenutke koristim za neku vrstu psihološke pripreme. Pri tom, ovo je jedan neplanirani, ali dobro došao odmor za nas sportiste posle duge sezone.

Milutin: Da se ova stvar desila samo mom okruženju, svakako bi bilo posledica, ali pošto je u pitanju pandemija svetskih razmera, ona podjednako pogađa sve sportiste širom sveta. Nadam se da će nam ova situacija i boravak kod kuće poslužiti kao jedna kratka pauza i punjenje baterija za naredna takmičenja.

Šta ćeš prvo uraditi po okončanju ove situacije?

Teodora: Po okončanju ove situacije sigurno ću iskoristiti lepo vreme za šetnju sa prijateljima i naravno zgrabiti svoje oružje i vratiti se u streljanu.

Milutin: Prvo ću sesti i napraviti novi plan, jer ovaj koji sam imao do sada više ne važi. Sve mora da se revidira, ponovo sagleda i napravi novi plan u skladu sa odlukama koje budu doneli MOK i Svetska streljačka federacija, a u vezi sa novim datumima takmičenja i eventualnim pomeranjem Igara u Tokiju. To je prvi korak, a sledeći je rad na ostvarenju zacrtanih ciljeva koje nijedan virus neće poremetiti.

Šta bi poručio/la sugrađanima u ovim vanrednim okolnostima?

Teodora: Sugrađanima poručujem da poštuju uputstva nadležnih institucija, da ne shvataju ovo kao bezazlenu situaciju i da paze na svoje zdravlje i na zdravlje svoje porodice, prijatelja i ostalih građana Kragujevca, a samim tim i ostalih stanovnika Srbije i čitave planete. Neka sede kod kuće i strpljivo čekaju pobedu nad ovim nevidljivim protivnikom.

Milutin: Budite mi zdravi, poštujte mere opreza i čuvajte svoje najbliže. Budite odgovorni prema sebi, porodici, komšijama, prolaznicima, sugrađanima…
Vreme kod kuće iskoristite kvalitetno, pročitajte knjigu koju niste stigli, odgledajte film, seriju, posetite on-line muzej, javite se prijatelju za koga niste imali vremena… Napunite baterije. Budite mi zdravi, #ostanikodkuće i spremi dlanove za OI, jer – Srbija do Tokija!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!