KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

KRAGUJEVAČKI SPORTISTI U DOBA KORONE (2): Lazar Ćirović/Sanja Kaličanin

Pandemija virusa COVID-19, koja je paralisala čitavu planetu, neminovno se odrazila i na sportiste širom meridijana, koji su radi zaštite svog zdravlja morali da prekinu sa svojim uobičajenim aktivnostima. U Srbiji su, kao i u većini drugih evropskih država, na snazi specijalne mere kako bi se sprečilo dalje širenje ovog virusa i sačuvalo zdravlje građana.

U takvim vanrednim okolnostima, kragujevački sportisti umesto na treninzima vreme provede u toplini svog doma, pružajući na taj način svoj doprinos borbi protiv ove pošasti. Kako izgledaju životi kragujevačkih sportista u ovim okolnostima, kako se ova neplanirana pauza odražava na njihove karijere i kakve poruke imaju za svoje sugrađane saznaćete u našoj novoj rubrici „Kragujevački sportisti u doba korone“.

Ove nedelje na naša pitanja odgovarali su odbojkaš Lazar Ćirović, državni reprezentativac i vlasnik zlatne medalje sa proteklog Evropskog prvenstva, i odbojkašica mađarskog Vašaša Sanja Kaličanin.

Kako provodiš ove dane pod vanrednim stanjem?

Lazar: Trudim se da ova izolacija ima što manje negativnih posledica po mene, pa se tako trudim da i u ovoj situaciji budem fokusiran na nešto dobro. S obzirom na to da se preporučenih mera u potpunosti pridržavam, većinu vremena provodim kod kuće. Najvažnije mi je da mi se dani razlikuju jedan od drugog, tako da sam vreme ispunio raznoraznim aktivnostima koje ne iziskuju puno prostora. Često treniram i čitam, što je u ovim uslovima postala neka moja uobičajena rutina. Pored toga, volim da pogledam dobru seriju, vežbam italijanski, pomažem oko kućnih poslova, razgovaram sa prijateljima i porodicom, a prija mi i da radim jogu.

Sanja: Trenutno se nalazim u Mađarskoj. Ovde još uvek nema zabrane kretanja kao što je to slučaj u Srbiji, mada je situacija veoma slična. Napolje izlazim samo onda kada baš moram do prodavnice, a dok sam u stanu trudim se da ostanem aktivna, koliko god da je to moguće u ovim okolnostima.

Da li se pridržavaš uputstava nadležnih institucija?

Lazar: Veoma sam ozbiljno shvatio novonastalu situaciju. Iz ličnog iskustva koje imam iz Kine, gde sam se zatekao u trenucima kada je proglašena epidemija, najbolji način da se virus pobedi na globalnom nivou je upravo kolektivna svest o merama koje svaki pojedinac mora da primeni. Situacija je takva kakva je, ali ono što mi možemo da uradimo nije uopšte zanemarljivo. Ubeđen sam da se smanjenjem izlazaka i kontakata, uz povećan stepen samozaštite i higijene, može zaustaviti dalje širenje virusa.

Sanja: Naravno da se pridržavam i mišljenja sam da svi ljudi treba da se ponašaju odgovorno u ovoj situaciji, kako prema sebi, tako i prema drugima.

Koliko se sve ovo sa koronavirusom odražava na tvoju karijeru?

Lazar: Kao i svi sportisti kojima je virus pokvario planove u sred sezone naravno da sam tužan, ali i svestan da je zdravlje na prvom mestu. Čekam da vidim kako će se situacija odvijati i trudim se da minimalizujem negativne posledice koje je virus doneo sa sobom. Mislim da će se sezona u Kini uskoro nastaviti, budući da su na pragu pobede nad ovim virusom, a voleo bih da se to isto dogodi što pre i kod nas.

Sanja: Nažalost, takmičenje je prekinuto za sada, a šta će biti konačna odluka, znaćemo u maju. Još uvek se nadam da ćemo imati mogućnost da nastavimo takmičenje. Ovo je bila uspešna sezona i naravno da nam je svima teško pala ova pauza, ali svesni smo da je zdravlje ipak na prvom mestu. Nadam se da ćemo već sledeće sezone ostvariti ono što nismo stigli u ovoj.

Šta ćeš prvo uraditi po okončanju ove situacije?

Lazar: Nadam se da će sve proći brzo i da ćemo se bez većih problema vratiti svojim poslovima i uobičajenom načinu života. Kada sve ovo bude iza nas, uživaćemo u slobodi, druženju i lepom vremenu koje nam dolazi.

Sanja: To je momenat koji jedva čekam. Čim bude bilo bezbedno, planiram da dođem kući u Kragujevac.

Poruka za sugrađane u ovim vanrednim okolnostima.

Lazar: Jako je važno da svi budemo svesni da se dobrom disciplinom vreme koje provodimo u izolaciji smanjuje. Uskro ćemo opet živeti onako kako želimo, a do tada ugasite televizore, čitajte i trudite se da ostanete vredni, odgovorni i uvek pozitivni.

Sanja: Pozvala bih sve ljude da shvate ovaj problem ozbiljno, da se uzdrže od širenja panike i da se ponašaju odgovorno. Možda ovaj virus nije problematičan za nas mlađe koji smo zdravi, ali sam sigurna da svako od nas poznaje neku stariju osobu, čije bi zdravlje moglo biti ozbiljno ugroženo. Mislite jedni na druge i čuvajte se. Proći će sve ovo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!