KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Teodora sedma u Evropi

Nisu srpski reprezentativci iz redova kragujevačkog „Čika Mate“ uspeli da u prestonicu Šumadije donesu medalju sa ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Đeru, ali su i pored toga ostavili jako dobar utisak. Posebno se istakla mlada Teodora Vukojević, koja je u pojedinačnom nadmetanju seniorki puškom zauzela visoko sedmo mesto.

Teodora sa trenerom Stevanom Pletikosićem (foto: Streljački savez Srbije)

Nekadašnja prvakinja Evrope je tokom čitavog kvalifikacionog dela takmičenja gađala dobro, a u finale je ušla kao četvrtoplasirana sa 632,4 pogođenih krugova. Odlično je Teodora započela i završnu bitku za medalje i posle prvih pet hitaca delila je prvo mesto sa Francuskinjom Ošen Miler, ali ju je nešto slabiji hitac u desetoj seriji (9,7 krugova) spustio na petu poziciju. Kako je takmičenje odmicalo, tako je i mlada Kragujevčanka sve više posustajala, a svi snovi o evropskoj medalji raspršeni su joj posle ispadanja u četrnaestoj seriji. Na kraju osvojeno sedmo mesto sa 145,2 pogođena kruga predstavlja sasvim solidan rezultat za mladu srpsku reprezentativku, ali nažalost nedovoljan za ispunjenje olimpijske norme, koju će imati priliku da ostvari na dva naredna takmičenja – svetskom kvalifikacionom turniru u Rio de Žaneiru i Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem.

Inače, titulom prvakinje Evrope u ovoj disciplini okitila se nemačka reprezentativka Ana Jansen (253,1), srebro je pripalo Juliji Pjotrovskoj iz Poljske (251,3), a bronza Švajcarkinji Odri Gonji (230,3).

– Kvalifikacije sam odlično odradila. Posle me je u finalu sputala trema, koju sam imala i dan pred takmičenje, svesna da imam šansu da se borim za medalju i olimpijske igre. Trema i to što su me kvalifikacije dosta istrošile su uticali da u finalu nisam imala dovoljno psihičke snage da do kraja zadržim visok nivo hitaca – izjavila je Vukojevićeva za sajt Streljačkog saveza Srbije neposredno nakon uzbudljivog finala.

Teodora je osvajanjem sedmog mesta nastavila niz dobrih rezultata na kontinentalnim smotrama. Podsetimo, mlada Kragujevčanka je na svom debitantskom nastupu na evropskim prvenstvima, u norveškom Hamaru 2022. godine, osvojila zlato. Prošle godine je bila peta vazdušnom puškom u Talinu, dok je na Evropskim igrama zauzela šesto mesto u trostavu.

Teodorin klupski i reprezentativni kolega Milutin Stefanović ostvario je daleko skromniji plasman u pojedinačnom nadmetanju seniora puškom, koje je završio na 59. poziciji. Najuspešniji srpski predstavnik u ovoj disciplini bio je Lazar Kovačević, koji je zauzeo 15. mesto.

Nakon učešća u pojedinačnoj konkurenciji puškom, Teodora i Milutin su se poslednjeg dana prvenstva oprobali i u novoj ekipnoj disciplini „Trio izazov“, u kojoj su obe naše posade zauzele visoka peta mesta.

Srpski strelci su učešće na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu okončali sa tri osvojene medalje. Zorana
Arunović
je izvojevala bronzu u gađanju vazdušnim pištoljem kod seniorki, juniorska ženska ekipa puškom okitila se zlatnom, a juniorski miks Aleksandra Havran/Aleksa Rakonjac srebrnom medaljom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!