KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Poraz Radničkog, pobeda Vodovoda

Šahisti Radničkog poraženi su od kraljevačke Sloge sa 3,5:2,5 u 4.kolu Ekipnog prvenstva Srbije koje se održava u hotelu “Zvezda“ u Vrnjačkoj Banji. Druga naša ekipa Vodovod Kragujevac bila je bolja od Stare Pazove sa 3,5:2,5. Ovom pobedom Vodovod je zaseo u gornji deo tabele. Šahisti Radničkog nakon poraza nisu krili nezadovoljstvo ali se okreću već novom duelu protiv Beograd Agrobanke koja do sada nije izgubila ni bod.

Radnički – Sloga Amiga  2,5:3,5

I tabla: Efimenko Zahar – Sakaev Konstantin 0,5:0,5
II tabla: Abramović Boško – Paunović Dragan 0:1
II tabla: Antić Dejan – Rajković Dušan 1:0
IV tabla: Novoselski Zoran – Arsović Zoran 0:1
V tabla: Barlov Dragan – Marinković Ivan  0,5:0,5
VI tabla:Pavlović Goran – Arsović Goran 0,5:0,5

Stara Pazova – Vodovod Kragujevac 2,5:3,5

I tabla: Inđić Dušan – Volokitin Andrei 0:1
II tabla: Razić Siniša – Stojanović Mihajlo 0,5:0,5
III tabla: Svetushkin Dmitry – Pikula Dejan1:0
IV tabla: Đurić Stefan – Roganović Miloš 0,5:0,5
V tabla: Kosanović Goran – Pap Miša 0,5:0,5
VI tabla: Skoko Milan – Lajthajm Borko 0:1

Rezultati 4.kola:

Smederevski ŠK – Spartak  3 : 3
Novosadski ŠK DDOR – VŠK „Sv. Nikolaj Srpski“ 2,5:3,5
Stara Pazova – Vodovod Kragujevac 2,5:3,5
Planum turs – Beograd Agrobank  2 : 4
Radnički – Sloga Amiga 2,5:3,5
Lasta – Niš  4 : 2
________________________________________________
Tabela nakon odigrana 4.kola:
________________________________________________
Beograd Agrobanka 12, Smederevski ŠK 10, VŠK „Sv. Nikolaj Srpski“ 9,  Vodovod Kragujevac 7, Niš 7, Lasta 6, Sloga Amiga 5, Radnički 4, Stara Pazova 3, Novosadski ŠK DDOR 2, Planum turs 1, Spartak 1.bod.
U četvrtom kolu postignuti su sledeći rezultati:

Smederevski Sk (Smederevo) – Spartak ( Subotica) 3-3
Novosadski Šah klub – VSk Sveti Nikolaj 21/2 – 31/2
Stara Pazova – Vodovod (Kragujevac) 21/2-31/2
Planum (Beograd) – Beograd Agrobanka 2-4
Radnicki (Kragujevac) – Sloga (Kraljevo) 21/2-31/2
Lasta (Beograd) – Šk Niš 4-2

Komentar duela između Radničkog i Sloge napisao je FM Ivan Martić, član ŠK Radnički:

Na prvoj tabli susreli su se ukrajinski reprezentativac VM Zahar Efimenko (Radnički) i ruski VM Konstantin Sakajev. Očekivao sam tvrdu partiju, od otvaranja Rusku partiju ili Karo – Kan, gde sam za nijansu bolje šanse davao našoj 1. tabli. Međutim, ništa od toga! Efimenko je odigrao 1.d4!? i uskoro je na tabli nastala aktuelna varijanta Katalonske odbrane. Zahar je hrabro žrtvovao 2 pešaka za inicijativu, ali je ruski Vm bio na visini zadatka, pa je ponudio kontražrtvu kvaliteta. Beli je imao udvojene pešake na a liniji, a crni čak 3 pešaka na c liniji. Beli nije uzeo crnog topa, ali je crni sasvim neočekivano žrtvovao još jedan kvalitet! Borba se veoma zakomplikovala, Efimenko je uzeo oba kvaliteta, ali je crni dobio slobodne pešake u centru i počeo njima da napreduje. U tom trenutku niko u sali nije mogao da proceni poziciju, velemajstori su samo slegali ramenima i davali ocene tipa nejasno, opasno….itd. U trenutku kada je napetost dostigla kulminaciju, velemajstori su se neočekivano saglasili na remi. Fantastična partija!

Na 2. tabli igrali su VM Dragan Paunović (Sloga) i VM Boško Abramović (Radnički).Igrana je Katalonska odbrana, beli je čitavu partiju stajao malo bolje, ali je delovalo da ce crni ipak uspeti da remizira. Međutim, iscrpljen od duge odbrane Abramovič grepi i Paunivič dolazi do prve pobede posle 3 uzastopna poraza! Važan poen za Slogu.

Na 3. tabli igrali su VM Dejan Antić (Radnički) i VM Dušan Rajković (Sloga). Igrala se Damina indijska odbrana, koju inače oba velemajstora odlično igraju, međutim Rajković je neočekivano neprecizno odigrao varijantu, pa je Antić dobio teoretski duel, ostvario veliku prednost koju je veoma brzo i efektno realizovao. Izjednačenje!

Na 4. tabli susreli su se IM Zoran Arsović (Sloga) i IM Zoran Novoselski (Radnički). Igrana je Katalonska odbrana, u kojoj je beli ostvario malu prednost u središnjici, međutim Arsović je nastavio da igra šablonski, pa je potpuno originalnim i za protivnika neočekivanim manevrima Novoselski uspeo da preokrene situaciju. Naime crni je imao udvojene b pešake i delovalo je da stoji slabije, ali je to bila optička varka, ispostavilo se da je b pešak izuzetno opasan i da beli ne može da zaustavi njegov marš ka 1. redu. Međutim, potpuno neočekivano Novoselski je prevideo topa u dobijenoj poziciji! Usledila je predaja partije i novo vođstvo Sloge. Novoselski, jedan od naših najboljih igrača prošle i pretprošle sezone na ovom turniru prosto nije u formi. Nadajmo se da će proraditi kada bude najpotrebnije.

Na 5. tabli duel između našeg kapitena Vm Dragana Barlova i IM Ivana Marinkovića se već posle otvaranja završio remijem.

Na 6. tabli IM Goran Arsović (Sloga) igrao je protiv Gorana Pavlovića (Radnički). Igrala se Damina indijska varijanta, pozicija je bila voma složena sa mnogo primamljivih mogućnosti za obe strane, ali su se protivnici odlučili da ne rizikuju pa je potpisano primirije.

Do kraja šampionata nas očekuje jos mnogo uzbudljivih i neizvesnih duela, nadajmo sa da će nam zvezde biti naklonjenije i da ćemo imati više koncentracije u kjučnim trenucima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *