KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Velika pobeda Pavlovića za remi

Današnje kolo pokazuje koliko je nezahvalno baviti se prognozama. Svi članovi naše ekipe, uključujući i mene nisu sumnjali u pobedu nad Niškim šah klubom. Meč je ipak posle dosta uzbuđenja završen sa 3:3. Druga kragujevačka ekipa je u derbiju kola sa Novosadskim šah klubom takođe odigrala 3:3…Remizirala je i kraljevačka Sloga, naš današnji rival, protiv beogradskog Planuma. Možda je čitava ta nepredvidivost, uzbudljivi preokreti, cajtnoti, žestoki teoretski dueli, upravo ono što privlači brojnu publiku u turnirsku salu hotela ,,Zvezda“ i pored mnogobrojnih čari koje pruža Vrnjačka Banja. Jednom rečju – vlada prava šahovska groznica :)! No, da se vratimo na konkretna dešavanja na šahovskim tablama.

U meču između kragujevačkog Radničkog i ŠK Niš na 1. tabli susreli su se VM Borki Predojević (Niš ) i VM Zahar Efimenko (Radnički). Igrana je jedna od aktuelnih varijanti Katalonske odbrane, beli je poziciono žrtvovao pešaka, crni je prihvatio izazov, nastala je veoma zanimljiva pozicija u kojoj je crni imao čak 3 pešaka na c liniji! Kao kompenzaciju za to crni je imao veoma aktivnog topa po b liniji. Ipak, beli je imao zdraviju pešačku strukturu, zavladala je dinamička ravnoteža pa su protivnici sklopili primirje. Kratka, ali sadržajna i korektna partija. Remi.

Antić i Efimenko (levo)

Na 2. tabli igrali su VM Boško Abramović (Radnički) i VM Slavoljub Marjanović (Niš). Igrala se varijanta Primljeni Damin gambit, beli je lukavim manevrima pokušavao da ostvari prednost, međutim Marjanović, koji i danas važi za jednog od naših najboljih teoretičara, je izbegao sve zamke belog i lako izjednačio. Partija je brzo završena remijem.

Na 3. tabli igrali su IM Miroslav Miljković (Niš) i VM Dejan Antić (Radnički). Igrala se Bogoljubovljeva indijska odbrana u kojoj je Antić odigrao teoretsku novost, poziciono žrtvovao pešaka za koga je postigao punu kompenzaciju. Miljković se odlučio da ne forsira događaje protiv odlično pripremljenog protivnika, vratio je materijal i partija se završila remijem ponavljanjem poteza u jednakoj poziciji.

Na 4.tabli susreli su se VM Dragan Barlov (Radnički) i IM Miodrag Perunovic (Niš). Igrana je jedna od ređih varijanti Damine indijske odbrane u kojoj je beli stekao prostornu prednost, ali je crni imao par lovaca. Barlov je izuzetno dobro manevrisao, potpuno je nadigrao protivnika i postigao strateški dobijenu poziciju. Crni je imao slabog lovca na g7 i slabe pešake na kraljevom krilu. Jedina nada mu je bila otvorena c linija i slabo vreme protivnika. Barlov je dugo razmišljao na koji način da realizuje prednost, bilo je mnogo primamljivih mogućnosti, ali je u cajtnotu odigrao seriju nepreciznih poteza i situacija se potpuno preokrenula. Crni je došao do kontraigre i dobio partiju.

Na 5. tabli VM Slobodan Martinović (Niš) i VM Nenad Ristić (Radnički), inače sugrđani iz Smederevske Palanke, odlučili su da danas ne rizikuju, pa se partija završila remijem već posle otvaranja.

Pavlović i Ristić (levo)

Na 6. tabli igrali su Goran Pavlović (Radnički) i IM Branimir Maksimović (Niš). Očekivao sam Daminu indijsku odbranu koju Maksimović, inače odličan teoretičar, redovno primenjuje, ali sam se veoma iznenadio kada sam na tabli video otvaranje koje ne znam kako da imenujem. Naime početni potezi su bili 1.d4 Sf6 2.Sf3 e6 3.c4 Sc6!?. Goran Pavlović je prošle godine potpuno nadigrao Maksimovića u Daminoj Indijci, pa je ovaj odlučio da iznenadi protivnika. Pavlović je dugo razmišlljao, u središnjici je došao do minimalne prednosti, ali je kasnije dospeo u cajtnot i delovalo je da će se partija završiti remijem. Međutim u tom trenutku smo gubili sa 3:2 i Pavlović je uložio maksimalne napore da dobije partiju. U završnici je igrao veoma precizno, stalno stavljao protivnika pred nove probleme i na kraju realizovao prednost filigrantskom tehnikom. Velika pobeda Pavlovića!

Od ostalih duela vredi izdvojiti minimalnu pobedu Šah kluba Beograd protiv dosta slabije ekipe iz Stare Pazove. Trijumf ostvaren uz dosta muke, što nam pokazuje koliko je opasno potceniti protivnika. Utisci se još nisu slegli, a sutra nas već od 16 časova očekuju novi okršaji. Radnički iz Kragujevca igra protiv kraljevačke Sloge. Prethodnih godina smo često pobeđivali komšijsku ekipu. Nadamo se da će se tradicija nastaviti!

Dešavanja iz Vrnjačke Banje za ljubitelje šaha i navijače Radničkog komentarisao je

FM Ivan Martić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *