KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Slobodan Kovač: Radnički je na pravom putu

Selektor odbojkaške reprezentacije Srbije Slobodan Kovač se u intrevjuu za sajt Sportskog privrednog društva Radnički osvrnuo na svoje trenerske početke u Odbojkaškom klubu Radnički, kao i na trenutnu situaciju u srpskoj odbojci.

Sudbina je tako htela da Kovač svoju bogatu i uspešnu igračku karijeru, ovenčanu brojnim trofejima na klupskoj i reprezentativnoj sceni, okonča upravo upravo u srcu Šumadije, u dresu kragujevačkog Radničkog.

Tamo gde je završio svoj igrački, Kovač je započeo trenerski put, i to prilično uspešno. Već u prvoj trenerskoj sezoni, Kovač je Kragujevčane odveo do titule prvaka države, a ovaj uspeh ponovio je i u narednoj takmičarskoj sezoni.

– To je za mene bila velika stvar, budući da je Radnički u tom trenutku bio među četiri najbolje ekipe u Srbiji. Te prve godine osvojili smo titulu prvaka države, a to je nešto što se ne zaboravlja. Činjenica da sam svoju trenersku karijeru započeo osvajanjem trofeja, mnogo mi je pomogla u daljoj afirmaciji – priseća se Kovač.

Nakon dve uzastopne titule sa kragujevačkim klubom, Kovač je rešio da se dokaže i van granica naše zemlje. Radio je u Turskoj, Italiji i Rusiji, predvodio selekcije Slovenije i Irana, a u avgustu 2019. godine imenovan je za selektora reprezentacije Srbije.

Baš kao i na početku svoje trenerske karijere u Radničkom, popularni Boba je i početak svog selektorskog mandata na klupi našeg nacionalnog tima obeležio osvajanjem trofeja, i to ni manje ni više, nego evropskog prvaka.

– Ja sam uvek verovao u ovaj tim. I pre nego što sam došao na mesto selektora, pohvalno sam se izražavao o njemu. Znao sam da kvalitet tih momaka nije upitan, a jedina bojazan bio je manjak vremena za rad sa ekipom. Na kraju je sve ispalo kako treba. Zahvaljujući mojim saradnicima, pre svega profesoru Radakoviću, uspeli smo da podignemo naš rad na viši nivo i vratimo igračima poljuljano samopouzdanje nakon neuspeha u kvalifikacijama za Olimpijske igre – istakao je selektor naših zlatnih momaka.

Kovač se potom dotakao i trenutnog stanja u srpskoj odbojci, uz napomenu da je Radnički jedan od retkih klubova u Srbiji koji uživa značajnu podršku lokalne samouprave, što je osnovni preduslov za ostvarivanje vrhunskih rezultata.

– Posle nekoliko kriznih godina, Radnički se vratio na pravi put. Ljudi iz uprave, uz pomoć Grada, trude se da Radnički ponovo vrate u sam vrh srpske odbojkaške scene. Sudeći po pristiglim pojačanjima, mislim da će Radnički u predstojećoj sezoni imati jako kvalitetnu ekipu, koja će probati da skine novosadsku Vojvodinu sa trona – ocenjuje popularni Boba.

S obzirom da je situacija sa koronavirusom odložila sva reprezentativna takmičenja planirana za ovo leto, Kovač je rešio da novonastali vremenski vakuum iskoristi za okupljanje i mini pripreme reprezentativaca u Srbiji.

– S obzirom da nismo hteli da igrače koji igraju u inostranstvu prepustimo individualnim treninzima, rešili smo najpre da organizujemo online treninge u kragujevačkoj „SBB hali Jezero“. Nakon tog uvodnog dela, pripreme smo nastavili u Beogradu. Osnovni cilj nam je da motivišemo igrače iz inostranstva, koji su protekla tri meseca proveli u kućnoj izolaciji i koji su očito željni odbojke, kao i da proverimo domaće igrače, kako bismo uvideli da li mogu ravnopravno konkurisati za mesto u reprezentaciji – dodao je Kovač.

Izvor i foto: SPD Radnički

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!