Prvo okupljanje košarkašica Radničkog

Današnjim okupljanjem i prvim treningom u hali „Gordana Goca Bogojević“, košarkašice kragujevačkog Radničkog zvanično su započele pripremni proces za start sezone u najvišem rangu takmičenja, Prvoj ženskoj ligi Srbije.

Posle trogodišnje pauze, ŽKK Radnički ponovo se vraća na veliku košarkašku scenu Srbije. Velika je to stvar za kragujevačku žensku košarku i ovaj klub, koji je tokom pola veka postojanja iznedrio veliki broj kvalitetnih igračica i državnih reprezentativki u svim uzrasnim kategorijama.

Trener Nenad Milovanović, tvorac velikog povratka Radničkog u Prvu ligu Srbije, danas je posle dvomesečne pauze ponovo okupio ekipu, koja će kao prioritetni cilj imati opstanak u ligi. To je samo prvi korak u jednom dugoročnom planu da Radnički u narednom periodu postane stabilan prvoligaš.

PRIORITET OPSTANAK U LIGI: Nenad Milovanović

– Počeli smo sa pripremama nešto ranije u odnosu na ostale ekipe u ligi. Kompletan tok priprema odradićemo u Kragujevcu, gde imamo zaista sjajne uslove za rad. Budući da smo postali deo SPD Radnički, pored hale u Velikom parku na raspolaganju su nam i bazeni i teretane, tu su i Šumarice, tako da zaista nemamo potrebe da idemo na pripreme van grada. Što se ciljeva tiče, oni su vezani za opstanak u ligi. Naravno, ukoliko se ukaže prilika za bolji plasman na tabeli, nećemo se libiti da je iskoristimo. – raportira Milovanović.

U Radničkom su na vreme pristupili formiranju igračkog kadra za viši stepen takmičenja, tako da je već u ovom trenutku ekipa gotovo u potpunosti kompletirana, što u velikoj meri olakšava posao i stručnom štabu.

Radnički su tokom letnje pauze pojačale bivše igračice niškog Studenta Vladana Vujisić i Jovana Jeremić, zatim Bojana Stevanović, koja je u prvom delu sezone igrala za Šabac, a potom u Belorusiji, dok je iz redova gradskog rivala Radničkog 2016 pristigla Sara Milošević. Za najzvučnije pojačanje u ovom prelaznom roku slovi Snežana Čolić, košarkašica sa zavidnom inostranom karijerom, a klub je pre par dana rešio i problem na poziciji centra angažovanjem iskusne Milene Marjanović, koja se posle devet godina ponovo vratila u Radnički. Spisak pojačanja kompletirala je mlada Anja Tasić, koja je prošle sezone nastupala za kadetsku selekciju Radivoja Koraća.

– Zaista sam zadovoljan prelaznim rokom i činjenicom da sam dobio odrešene ruke od strane klupskog rukovodstva prilikom selektiranja tima. Doveli smo igračice sa prvoligaškim iskustvom, a neke od njih su igrale u inostranstvu i u mlađim reprezentativnim kategorijama. Mislim da ova ekipa ima potencijal da ispuni glavni klupski cilj za ovu sezonu, čak i da ga možda nadmaši. – konstatuje Milovanović, kome će u radu sa ekipom asistirati Goran Jovović, kao i novi član stručnog štaba Darko Brajković.

Kapiten Aleksandra Jevrić priznaje da je početak priprema dočekala sa velikim entuzijazmom, budući da se uželela košarke i svojih saigračica. Iako je ekipa pretrpela određene promene tokom pauze, Jevrićeva smatra da ima dovoljno vremena do početka sezone da se sve kockice poslože i izgradi ona timska hemija koja je ekipu Radničkog krasila u minuloj takmičarskoj godini.

UŽELELA SE KOŠARKE I SAIGRAČICA: Aleksandra Jevrić

– Počele smo prilično rano sa pripremnom fazom, što sigurno može imati samo pozitivan efekat u našoj nameri da ostvarimo prioritet kluba, a to je opstanak u ligi. Dosta je novih lica u ekipi, ali ne sumnjam da ćemo se dobro uklopiti do početka prvenstva i pružiti svoj maksimum na parketu. – poručila je Jevrićeva.

Među novajlijama od kojih se najviše očekuje u predstojećoj sezoni sigurno je Snežana Čolić. Ova 27-godišnja organizatorka igre najveći deo karijere provela je u ŽKK Radivoje Korać, a igrala je i za Crvenu zvezdu, rijački Kvarner, turski Orduspor, mađarski Vašaš i nemački Hanover.

Prethodne dve godine Snežana je odsustvovala sa parketa, budući da je u tom periodu postala majka jedne predivne devojčice. Sada je rešena da ponovo oživi svoju profesionalnu karijeru, a angažman u Radničkom vidi kao idealnu priliku za povratak na veliku košarkašku scenu.

KAPITALNO POJAČANJE: Snežana Čolić

– Ne bih da zvuči kao neka izlizana folskula, ali sam zaista svim srcem želela da dođem u Radnički. Odmah sam prepoznala entuzijazam ljudi u klubu, a ujedno se sve poklopilo sa mojim željama o povratku na košarkašku scenu. Lep je osećaj doći u jednu mladu ekipu kojoj možeš da pomogneš. Mislim da ovaj tim Radničkog ima kapacitet da ostvari opstanak u ligi, a sve ostalo može da se postigne dobrim radom. – kaže Čolićeva, koja će ponovo imati priliku da igra u tandemu sa nekadašnjom saigračicom iz mlađih reprezentativnih selekcija Srbije, Jelenom Prvulović.

Sezona u Prvoj ženskoj ligi Srbije startuje sredinom oktobra, a u narednim danima biće poznat kalendar i kompletan raspored takmičenja.

ŽKK RADNIČKI DEO SPD RADNIČKI

Velika stvar za ŽKK Radnički je i činjenica da će ubuduće biti deo Sportskog privrednog društva Radnički. To će u velikoj meri olakšati funkcionisanje kluba, koji sada može isključivo da se fokusira na rezultate.

– Mislim da ćemo imati zaista najbolje uslove u zadnjih desetak godina koliko ja pratim žensku košarku u Kragujevcu. Sve što je dogovoreno do sada, to je i ispoštovano, tako da verujem da će ova saradnja i u narednom periodu biti na visokom nivou. – ističe Nenad Milovanović.

M. Pasuljević

1 thought on “Prvo okupljanje košarkašica Radničkog

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *