KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

KRAGUJEVAČKI SPORTISTI U DOBA KORONE (4): Darko Živanović/Strahinja Trakić

Pandemija virusa COVID-19, koja je paralisala čitavu planetu, neminovno se odrazila i na sportiste širom meridijana, koji su radi zaštite svog zdravlja morali da prekinu sa svojim uobičajenim aktivnostima. U Srbiji su, kao i u većini drugih evropskih država, na snazi specijalne mere kako bi se sprečilo dalje širenje ovog virusa i sačuvalo zdravlje građana.

U takvim vanrednim okolnostima, kragujevački sportisti umesto na treninzima vreme provede u toplini svog doma, pružajući na taj način svoj doprinos borbi protiv ove pošasti. Kako izgledaju životi kragujevačkih sportista u ovim okolnostima, kako se ova neplanirana pauza odražava na njihove karijere i kakve poruke imaju za svoje sugrađane saznaćete u našoj novoj rubrici „Kragujevački sportisti u doba korone“.

Ove nedelje na naša pitanja odgovarali su proslavljeni maratonac i učesnik Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine Darko Živanović i jedan od najboljih srpskih triatlonaca Strahinja Trakić.

Kako provodiš ove dane pod vanrednim stanjem?

Darko: Vreme provodim isključivo kod kuće. Samo jednom nedeljno odlazim u nabavku namirnica. Sticajem okolnosti, sada imam dovoljno vremena da čitam i informišem se o stvarima koje me interesuju.

Strahinja: U principu se nije mnogo toga promenilo, osim što nema plivanja, koje mi, iskreno, mnogo nedostaje. Preko dana, dok je još uvek dozvoljeno kretanje, odradim jedan ili dva treninga (vožnja bicikle i trčanje), a nakon 17 časova provrtim još jednom na trenažeru ili uradim neke vežbe specifične za plivanje, kako bih makar delimično ublažio nedostatak bazena.

Da li se pridržavaš uputstava nadležnih institucija?

Darko: Tokom vanrednog stanja trudim se da ispoštujem sve propisane mere u vezi sa ograničavanjem kretanja i kontakata.

Strahinja: Naravno da se pridržavam uputstava nadležnih institucija. Zdravlje je uvek na prvom mestu.

Koliko se sve ovo sa koronavirusom odražava na tvoju karijeru?

Darko: Treninge sprovodim u skladu sa merama zabrane kretanja i trudim se da ih prilagodim kućnim uslovima. Naravno da to nije dovoljno, ali je neophodno da se pridržavamo propisanih mera kako bismo što pre prevazišli ovu situaciju.

Strahinja: Sva planirana takmičenja za ovaj period godine otkazana su ili odložena, tako da je sada već izvesno da neće biti ničega do 30. juna. To je veliki problem za mene, zbog toga što ću propustiti tri glavne trke u ovom delu sezone. Takođe, odlaganje Olimpijskih igara menja celokupan plan priprema, ali šta se može. Ipak smo svi mi sportisti u istoj situaciji.

Šta ćeš prvo uraditi po okončanju ove situacije?

Darko: Po završetku vanrednog stanja nastavljam dalje sa uobičajenim ritmom treninga, ali će planovi biti nešto drugačiji i u skladu sa izmenjenim kalendarom takmičenja. Takođe, aktivnosti naše Akademije trčanja „Trim tim“ pauzirane su od prvog dana vanrednog stanja, tako da ćemo se po njegovom okončanju vratiti u uobičajen režim rada.

Strahinja: Uzeti učešće na nekoj trci. Za razliku od većine triatlonaca u svetu, imao sam tu sreću što sam uspeo da odradim jednu trku svetske serije ove godine, i to u Devenportu (Australija). Zaista mi trke izuzetno nedostaju i nadam se da će ovo što pre proći, kako bih se vratio redovnim takmičarskim obavezama.

Poruka za sugrađane u ovim vanrednim okolnostima.

Darko: Moja poruka za sugrađane je da sve ima svoj kraj, pa tako i ova epidemija. Budite odgovorni i poštujte propisane mere, a ovu kućnu izolaciju iskoristite na što konstruktivniji način.

Strahinja: Pridržavajte se uputstava nadležnih institucija. Samo tako možemo sprečiti širenje virusa i sačuvati sebe i sve ljude oko nas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!