KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

SPD Radnički i Sportska akademija potpisali protokol o poslovno-tehničkoj saradnji

Još od osnivanja jedna od glavnih ideja SPD Radnički, pored postizanja vrhunskih sportskih rezultata, jeste i dodatna edukacija kako sportskih, tako i kadrova u menadžmentu. Značajan iskorak u tom pravcu napravljen je potpisivanjem protokola o poslovno-tehničkoj saradnji sa Visokom školom strukovnih studija Sportska akademija iz Beograda. Tim povodom održana je konferencija za štampu u SC Iskra, kojoj su prisustvovali generalni menadžer Sportske akademije, profesor Leon Lukman, direktor SPD Radnički Bojan Ilić kao i Nenad Luković, prvi čovek AK Maraton KG, koji je potpisao ugovor sa ovom renomiranom akademijom.

Sportska akademija je akreditovana visoka škola strukovnih studija, osnovana 1996. godine, koja je iznedrila preko 2000 diplomaca u 30 sportskih grana, a od 2004. godine je akreditovana kao referentni centar Međunarodnog Olimpijskog komiteta za stručno osposobljavanje trenera.

Osnovno načelo Akademije je da obučimo vrhunske kadrove, pre svega u vrhunskom sportu, ali i da sačuvamo zdravlje naše dece o kome se poslednjih godina nije vodilo dovoljno računa. Glavni akcenat, sem tehnike treninga o kojoj se uglavnom sve zna, stavljamo na preventivu, dijagnostiku, režim života, ishranu, a naročito na oporavak sportista, koji je možda i glavni segment u bavljenju vrhunskim sportom. Osnovne studije su trogodišnje i bazirane su u dva pravca – obuka trenera za vrhunski sport, kao i trenera u rekreaciji, a nakon završenih studija postoje i razne vrste specijalizacija. Pored toga, imamo i obuku za niža zvanja, kao što su instruktori i operativni treneri – istakao je generalni menadžer Akademije, naš proslavljeni olimpijac, inače rođeni Kragujevčanin Leon Lukman, koji je potom izneo svoje viđenje stanja u kragujevačkom sportu danas:

Moja generacija je dokazala da postoji veliki potencijal kragujevačkog sporta. Jedinu zamerku sam imao na dovođenje stranaca u naše klubove. Treba raditi na omasovljenju školskog sporta, što vidim da Radnički sa uspehom radi. U moje vreme, u Atletskom klubu Radnički svi su takmičari bili Kragujevčani i moja je želja da i u budućnosti bude tako – zaključio je profesor Lukman.

Ugovor o saradnji sa Sportskom akademijom je potpisao Atletski klub Maraton KG, a o značaju tog čina govorio je prvi čovek kluba Nenad Luković:

Ovo je sam početak saradnje od koje mnogo očekujem. Ponosan sam što sam deo projekta koji započinju Sportska akademija i SPD Radnički, i svakako ćemo se potruditi da damo svoj doprinos u najvećoj moguoj meri. Cilj je, naravno, da što veći broj mladih ljudi usavrši znanje i stekne neophodno obrazovanje, koje će im značiti u daljem radu. Čast nam je što smo karika ove saradnje, u želji da što više pozitivnih ideja sprovedemo u delo.

SPD Radnički još jednom je pokazalo jasnu želju da svim članovima ovog društva, kao i građanima Kragujevca, pruži mogućnost ne samo bavljenja sportom, već i neophodne edukacije.

– Pre svega moram istaći da sam imao izuzetno zadovoljstvo da upoznam profesora Lukmana, starog Kragujevčanina, i to baš na današnji dan, koji nosi izuzetnu simboliku za naš grad. Što se tiče SPD Radnički, ono od početka daje permanentnu podršku edukaciji, naročito mlađih kategorija. Ovaj protokol je samo iskorak dalje u tom nizu, jer smatramo da naši treneri, funkcioneri i zaposleni imaju ne samo priliku, već i obavezu da se dodatno i konstantno obrazuju i usavršavaju. Mišljenja sam da je ovo pravi potez i da ćemo biti samo u plusu. Mi sa naše strane možemo da ponudimo ogromne potencijale i kapacitete, i nećemo se zadržati samo u okvirima grada, jer je ovo jedan regionalni projekat, gde će svi zainteresovani imati priliku i šansu za dodatnim obrazovanjem – izjavio je povodom potpisanog protokola direktor SPD Radnički Bojan Ilić.

Izvor i foto: SPD Radnički

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!