KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Radnički pobedio peti put u nizu

U prepoznatljivoj atmosferi kragujevačke hale „Jezero“, pred oko dve hiljade gledalaca, domaći košarkaši savladali dobru ekipu slovenačke Krke iz Novog Mesta rezultatom 82:75 (17:16, 25:19, 17:23, 23:17).

Iako se očekivala glatka pobeda Radničkog, Krka je uspela dobar deo utakmice da parira domaćinu, sa svega deset igrača u sastavu, što je protiv nekompletnog Radničkog moglo da bude i dovoljno. Međutim, Muta Nikolić nije dozvolio iznenađenje i zabeležena je peta uzastopna pobeda Kragujevčana, od kojih se tek očekuju prave partije.

Večerašnja igra je u nekim momentima potsećala na NBA košarku, naročito fantastična saradnja Markovića i Sajmona u igri „dva na dva“, dosta lepih poteza, zakucavanja, puno lakih poena i dominacija domaćina u reketu protivnika. Početak utakmice obeležio je loš skok Radničkog u odbrani, kada su gosti uspevali da imaju i po tri uzastopna napada. Izgledalo je kao da su Sajmon i drugovi malo potcenili Slovence, pa su nakon lakih poena u napadu, u odbrani igrali ne toliko angažovano.

Gosti su u prvoj četvrtini zabeležili sedam ofanzivnih skokova, ali su i promašili čak trinaest šuteva, pa se može reći da obe ekipe nije dotakla ovako „čudna“ statistika prve deonice koja se završila egalom od pola koša prednosti za domaće. U tom periodu igre, Zoran Dragič je bio nezaustavljiv i postigao je 10 poena uz pet skokova, šetajući se po reketu domaćih, koji nisu uspeli da izađu iz bonusa napravivši za prvih deset minuta samo tri lične greške. Novajlija Saša Bratić je sa dve postignute trojke i ukupno 9 poena parirao raspoloženom reprezentativnom beku Slovenaca.

Radnički sa veoma visokom postavom igra zonsku odbranu u drugoj deonici, gosti su to pokušali da razbiju trojkama (šutirajući 3/3 van linije 6,75m)  i to je jedino bilo vredno pomena što se gostiju tiče. Sa druge strane, veoma raspoloženi dvojac Marković/Sajmon odigrao je fantastičnih deset minuta i bio je prosto nezaustavljiv. Oni su toliko dominirali u tim trenucima, da je ekipa Radničkog gotovo bez odbrane i bez napravljenog faula tokom osam minuta igre u drugoj deonici, vodila sedam poena razlike na poluvremenu.

Stiven je sakupio 12 asistencija za poluvreme, dok je Sajmon sa 16 poena (od toga 12 zakucavanjem) u drugoj deonici bio najzaslužniji za vođstvo domaćina. Ta dominacija je omogućila da se ekipa sačuva od ličnih grešaka i domaći su za poluvreme napravili samo pet faulova. Skot, Sajmon i Marković su igrali bez odmora, pa se činilo da bi uz još jednog raspoloženog igrača sa klupe utakmica bila rešena i to sa velikom razlikom u korist domaćina.

Na to se čekalo još celu četvrtinu jer je raspoloženi Abdul Hamid, bivši as ekipe vršačkog Hemofarma, u trećoj četvrtini  krenuo da pogađa i na kraju treće deonice bilo je samo pola koša prednosti za Radnički. Marković i Bratić su bili vidno umorni, Bratić vidno fizički nespreman, a Marković bez prave zamene na klupi, pa se ta treća deonica nekako „preživela“.

U poslednjoj deonici, publika je burnim ovacijama pozdravila izmenu pri kojoj je umesto umornog Sajmona nezagrejani Dača Mijatović konačno ušao na parket. Skot je krenuo da pogađa, a Mijatović je pogodio tu očekivanu trojku, koja će, znalo se još pre toga, da prelomi meč, kad bude „ušla“. I eto, na 7:47 do kraja, „bomba“ ulazi u koš, domaćin serijom 10:0 dolazi do velike prednosti. Sa nekoliko uzastopnih poena zapretio je Abdul Hamid, ali Marković uzvraća i u penal završnici rutinski privodi utakmicu kraju.

Ekipa Krke je veoma nezgodna ekipa, koja svakako zaslužuje viši plasman na tabeli ABA lige od mesta na kome se trenutno nalazi. Jaka, visoka, čvrsta ekipa, fenomenalna Dzikićeva selekcija igrača od prošle godine, kada je dobio titulu najboljeg trenera NLB lige, pre odlaska u inostranstvo. Ekipa u kojoj svi idu na ofanzivni skok (nešto nalik Partizanu), ali u ovom slučaju bez pravog, klasičnog centra, ako ne računamo danas neraspoloženog, bivšeg kapitena Krke, Smiljana Paviča, koga je Sajmon u potpunosti iskontrolisao.

KK Radnički : Krka       82:75 (17:16, 25:19, 17:23, 23:17)

Dvorana: „Jezero“.
Gledalaca: 2.000.
Sudije: Herceg, Vovk, Radojković (svi Hrvatska).

RADNIČKI: Sinovec 2, Sajmon 24, Marković 17, Bratić 14, Skot 16, Pavković, Lučić, Milosavljević, Gadeforš 5, Mijatović 3, Stojačić, Bakić 1.

KRKA: Pavič 6, Abdul Hamid 15, Dragić 19, Balažić 10, Bakster 12, Đurković 2, Rojc, Petrov 8, Murič 3, Krivec.

Ekipa Radničkog  je u utorak, 27. decembra, u hali „Jezero“, domaćin velikom Makabiju.

Foto: Duško Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!