KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Car, Princ i Kraljević ne daju krune (VIDEO)

U prvoj utakmici sedmog kola regionalne ABA lige, pred oko dve i po hiljade ljubitelja košarke, ekipa zagrebačke Cedevite u hali “ Jezero“ savladala oslabljenog domaćina, ekipu Radničkog,  rezultatom 80:83 (15:20, 24:21, 21:21, 20:21).

Ekipa Cedevite, koja važi za jednog od glavnih favorita za Final Four ABA lige ove sezone, i po budžetu i logistici kojima raspolažu, odigrala je jednu od lošijih utakmica ove sezone, ali to je u ovom trenutku bilo, reklo bi se, dovoljno za bodove u Kragujevcu, koji je juče pretrpeo šok kada se Miljan Pavković, jedan od najvažnijih igrača Kragujevčana povredio.  Ovo je, međutim, dalo neku vrstu motivacije, ali i obaveze nekim igračima koji su do sada bili u „drugom“ planu da se pokažu i daju doprinos. To su danas u ekipi domaćina, izuzimajući fantastičnog Majkla Skota, svakako bili Boris Bakić i Uroš Lučić. 

Na samom početku utakmice videlo se da Radnički može da odigra egal utakmicu sa Cedevitom, predvođenom sjajnim Drejperom, koji verovatno spada u 5 najboljih plejmejkera koji igraju u Evropi. On je danas odigrao prosečnu partiju sa indeksom korisnosti 18, pa se može reći i da su ga, osim u poslednjoj deonici, Kragujevčani prilično zaustavili. Boris Bakić je sa dve trojke u prvoj deonici uspeo donekle da nadomesti odsustvo kapitena, a sa druge strane mu je parirao iskusni Warren. Ekipa Radničkog igrala je loše u napadu, slaba organizacija bez prvog pleja i kapitena nije mogla da izostane.

Druga deonica je jedna od boljih šuterskih perioda igre Radničkog ove sezone. Pet postignutih trojki iz sedam pokušaja, 7 poena Lučića, ali i samo 4 poena iz reketa za dvadeset minuta igre i samo četiri ubačena šuta za dva poena. Dakle, domaćini su šutirali više za tri nego za dva poena, na početku nije htelo, pa je krenulo, te je poluvreme bilo u egalu, uz neizbežnih 5 promašenih penala Radničkog. Do poluvremena je klupa gostiju igrala glavnu ulogu, te kao da su se Drejper i ostali čuvali za kraj.

U trećoj deonici gosti postavljaju zonsku odbranu, prave seriju 11-2 i činilo se da je utakmica prelomljena. Međutim, tada Skot uzima loptu i kreće da igra „jedan na jedan“ uz nekoliko fantastičnoh zakucavanja i pokazuje da on može da bude i kec u rukavu Radničkog, kada ne ide. Fantastična promena pravca i dug i brz prvi korak ostavljao je iza njega i niže i brže igrače od njega samog, te je na taj način i podigao par puta publiku na noge.

Kragujevčani kao da su se ispucali u prvom poluvremenu pa su u drugom pogodili samo tri šuta van linije 6,75m ali i povećali broj poena iz reketa organizovanijom igrom u napadu. Sajmon se razigrao taman kad su ekipi bili potrebi laki poeni i zakucavanja, te je sa deset poena u poslednjoj deonici držao Radnički u utakmici. Amerikanci Cedevite i iskusni Marino Baždarić su igrali glavnu ulogu u poslednjoj deonici, dok je na drugoj strani falio još bar jedan raspoloženi igrač osim Sajmona i Skota, pa i za pobedu. Stiven Marković je možda bio taj od koga se više očekivalo baš na ovoj utakmici, ali verovatno je on to želeo više od svih nas, pa mu ne treba zameriti. Domaćin je imao minus pola koša i 9 sekundi sa loptom, ali to nije bilo dovoljno da se odigra dobar napad i dobije utakmica.

U poraženoj ekipi istakao se novajlija Majkl Skot, Amer sa temperamentom Balkanca, koji je, čini se pogodio u koju sredinu će da dođe uz 23 poena, 6 skokova, i 9 faulova nad njim. Gadeforš je upisao 11poena i 9 skokova, Sajmon 13p,7 skokova, i Sinovec 12p. Na drugoj strani Drejper 17poena, 4 skoka, 3 ukradene lopte, 5 asistencija; zatim Chriss Levour Warren sa 12 poena, 5 skokova  i Marko Car sa 12 poena.

Treba reći da se već vidi veliki pomak u igri i sa Pavkovićem bi verovatno krune svih ovih Kraljevica, Careva i  Prinčeva bile sada u rukama Kragujevčana, ali situacija je takva – kakva je, mora se bolje.

Radnički je na ovoj utakmici, ako ništa drugo, “ vratio u život “ Lučića i Bakića, dosta popravio igru u odbrani, pomaganja kod igre „dva na dva“,odlična preuzimanja, defanzivni skok iz drugog plana( Gadeforš sa pozicije tri),..itd

Potpuno otsečen je bio veliki Matjaž Smodiš, koji je pretrpeo tri blokade i završio utakmicu sa negativnim indeksom, pa se može reći da odbrana već bolje izgleda nego do pre, recimo,  dve nedelje. Šta će biti sa kapitenom i koliko je teška povreda videćemo, kao i moguće solucije u slučaju povoljnih ili nepovoljnih vesti s tim u vezi.

U sledećoj utakmici, naredne subote u 17h košarkaši Radničkog gostuju u Pioniru ekipi Crvene Zvezde Beograd, gde se očekuje veoma teška utakmica, ali i polako nameće imperativ pobede.

Radnički – Cedevita 80:83 (15:20, 24:21, 21:21, 20:21)

Sudije: Damir Javor, Andrej Lovšin, Marko Vučković (SLO)
Gledalaca:
2.500

 

Radnički: Sinovec 12, Lučić 9, Milosavljević, Sajmon 13, Marković 3 (11 asistencija), Gadefors 11 (3/6 za tri), Birčević, Skot 23 (3/4 za tri), Mijatović, Stojačić, Bakić 9

Cedevita:
Drejper 17 (4 skoka, 5 asistencija), Оpačak 7, Smodiš 5, Petrović 2, Vukušić 6, Kraljević, Bilan 3, Princ 2, Ovens 8, Voren 12, Car 12, Baždarić 9 poena.

Foto: Duško Đorđević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!