KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Remi kragujevčana

Na ekipnom prvenstvu Srbije u šahu koje se održava u Vrnjačkoj Banji šahisti kragujevačkih klubova Radnički i Vodovod Kragujevac remizirali su svoje mečeve. Još jednom na vrhuncu svog zadatka bio je ukrajinac u redovima Radničkog, Efimenko koji je pobedio reprezentativca Srbije Sedlaka, dok je druga tabla Radničkog Abramović izgubio od mađarskog velemajstora Rapport-a koji ima samo 14.godina.Posle odigranog 8.kola ekipa Beograd Agrobanka je povećala prednost. Tri kola pre kraja najbliži pratioci su im naš Vodovod i smederevski Šah klub. Do kraja prvenstva ostala su još 3.kola da se odigraju.
_______________________________________
Radnički – Spartak      3:3
_______________________________________
I tabla: Efimenko Zahar – Sedlak Nikola   1:0
II tabla: Abramović Boško – Rapport Richard   0:1
III tabla: Antić Dejan – Leskur Dejan  0,5:0,5
IV tabla: Barlov Dragan – Popov Siniša  0,5:0,5
V tabla: Ristić Nenad – Popović Miloš  0,5:0,5
VI tabla: Martić Ivan – Jesenski Tibor  0,5:0,5
_______________________________________
Niš – Vodovod Kragujevac 3:3
_______________________________________
I tabla: Predojevic Borki – Volokitin Andrei 0,5:0,5
II tabla: Marjanovic Slavoljub – Stojanović Mihajlo 0:1
III tabla: Miljkovic Miroslav – Pikula Dejan 1:0
IV tabla: Perunovic Miodrag – Roganović Miloš 0,5:0,5
V tabla: Martinovic Slobodan – Pap Miša 1:0
VI tabla: Maksimovic Branimir – Lajthajm Borko 0:1_
_____________________________________________________________________________
Parovi 8.kola:
_______________________________________
Smederevski ŠK – Stara Pazova  4,5:1,5
Planum turs – Novosadski ŠK DDOR   1,5:4,5
Radnički – Spartak   3:3
Lasta – VŠK „Sv. Nikolaj Srpski“   3:3
Niš – Vodovod Kragujevac 3:3
Sloga Amiga – Beograd Agrobanka 1,5:4,5

Dešavanja u 8. kolu komentariše FM Ivan Martić:

U 8. kolu kragujevački Radnički igrao je meč protiv Spartaka iz Subotice. Posle velike borbe meč je završen nerešeno 3:3. Imao sam priliku da danas debitujem, pa ću se potruditi da dam objektivan prikaz današnjih partija.

Na 1. tabli igrali su VM Zahar Jefimenko (Radnički) i VM Nikola Sedlak (Spartak) inače član naše reprezentacije. Igrana je Grinfeldova indijska odbrana, varijanta sa g3, ne znam tačno do kog momenta je igrana varijanta, ali posle 15 poteza beli je trošio mnogo vremena dok je crni i dalje brzo povlačio poteze. Ispostavilo se da je Zahar upao u pripremljenu varijantu, ali se za tablom odlično snašao, igrao je najjače poteze i preveo je partiju u završnicu sa pešakom više. Delovalo je da kao da crni ima šansi da se spase, ali je beli odigrao besprekorno i Sedlaku je preostalo samo da čestita protivniku. Lepa pobeda Efimenka!

Na 2. tabli sreli su se mladost i iskustvo. Beli je bio VM Rihard Raport (Spartak), a crni VM Boško Abramović (Radnički). Igran je Damin gambit, beli je bio malo bolji, ali se činilo da će Boško lako održati poziciju. Međutim Raport je primenio originalan plan, žrtvovao figuru za dva pešaka i došao do opasnog napada na crnog kralja. Abramović je potcenio napad belog, prevideo je sjajan potez Dg3! i uskoro je bio prinuđen na složi oružje. Odlična pobeda mladog Raporta.

Na 3. tabli igrala se Benoni odbrana, bele figure je vidio VM Dejan Antić (Radnički) dok je Dejan Leskur (Spartak) bio predvodnik crne armije. Antić je dobio teoretski duel, zavladao inicijativom u središnjici, međutim ukazala mu se primamljiva prilika da osvoji kvalitet, što je on i učinio, ali je time izgubio dragocene tempove, pa je crni dobio priliku da se konsoliduje, pozicija se izuzetno zakomlikovala, borba se razgorela novim žarom i publici se čas činilo da dobija beli, a već sledećeg trenutka bi tvrdili da crni stoji bolje. Oba igrača su ulazila u cajtnot, beli je imao 2 topa za damu, crni kralj je bio u matnoj mreži, ali je crna dama neprestano šahirala belog kralja, pa je na kraju ova dramatična partija završena remijem.

Na 4. tabli igrali su Siniša Popov (Subotica) i VM Dragan Barlov. Igrana je Kraljeva indijska odbrana, varijanta sa g3. Protivnici su vreovatno umorni od prethodnog kola remizirali već posle otvaranja.

Na 5. tabli igrali su VM Nenad Ristić (Radnički) i IM Miloš Popović (Spartak) Igrana je Sicilijanska odbrana, Ristić je zavladao inicijativom, osvojio kvalitet, ali je crni došao do opasne kontraigre pa je partija završena večitim šahom. Utisak je da je beli negde propustio dobitak, ali to nam može pokazati samo detaljna analiza, za koju trenutno nema vremena jer nam sutra predstoji duel sa jakom ekipom iz Novog Sada.

Na 6. tabli igrao sam crnim figurama protiv FM Tibora Jesenskog. Igrana je Kraljeva indijska odbrana, varijanta sa g3, beli je izabrao veoma retku podvarijantu, koju je već igrao protiv VM Gorana Čabrila u 1. kolu. Partija je završena miroljubivo, a beli je stajao malo bolje. Nisam se plašio da uđem u tu varijantu, jer sam pripremio pojačanje, ali beli me je preduhitrio, pronmenio je redosled poteza. Mislio sam da je crni stoji dobro, međutim ispostavilo se da nisam pronikao u sve finese pozicije, Jesenski me je poziciono nadigrao, pa sam bio prinuđen da dam pešaka za aktivni igru. Objektivno je moja pozicija bila dosta slabija, uz to sam i polako ulazio u cajtnot, međutim Jesenski se polakolio za drugim pešakom koji je bio otrovan pa sam sproveo kombinaciju kojom osvajam kvalitet. Ušao sam u cajtnot, ređali su se taktički udari i kontraudari, igrao sam veoma dobro i ušao u završnicu sa kvalitetom više. Bela pozicija je delovala veoma čvrsto. Uveren sam da sam izabrao plan sa jurišom h pešaka na kraljevom krilu h5-h4, da bih dobio partiju. Međutim izabrao sam drugi plan, sledile su nove komlikacije i uzbuđenja, i na kraju se partija ipak završila remijem. Zanimljiva partija u kojoj su oba protivnika imala svoje šanse. Isto to se može reći i za meč koji se na kraju ipak završio nerešeno.

Od ostalih mečeva vredi pomenuti ubedljiv trijumf Beograda Agrobanke protiv kraljevačke Sloge, kao i remi kragujevačkog Vodovoda protiv Sk Niša.

Ekipa kragujevačkog Radničkog u 9 kolu sastaje se sa ekipom NŠK, dok kragujevački Vodovod igra protiv Sloge iz Kraljeva.

____________________________

Tabela posle 8.kola:
_____________________________________
01. Beograd Agrobanka                22 bodova
02. Vodovod Kragujevac              17
03. Smederevski SK                      17
04. VSK „Sv. Nikolaj Srpski“         16
05. Novosadski ŠK DDOR            14
06. Niš                                              12
07. Lasta                                          11
08. Radnički                                     8
09. Spartak                                        6_
10. Sloga Amiga                              5
11. Stara Pazova                              4
12. Planum turs                                1

_______________________________________

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!