KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Sportski dan za malu Minju

Teniski klub Radnički, uz podršku Sportskog privrednog društva Radnički, u subotu, 3. oktobra, na terenima u Velikom parku organizuje „Sportski dan za Minju“, sportsko-humanitarnu manifestaciju koja za cilj ima prikupljanje finansijskih sredstava za lečenje naše male sugrađanke Minje Matić.

Ova umiljata, preslatka i nežna devojčica na svet je došla 6. oktobra 2019. godine.

Tokom prva tri meseca života Minja je lepo napredovala, a onda nastaje pravi pakao. Naime, roditelji su primetili da njihova Minja postepeno prestaje da pomera noge i ruke, da otežano diše, slabije jede itd.

Odmah su potražili pomoć lekara, koji su konstatovali da se radi o retkoj i izuzetno teškoj neuromišićnoj bolesti pod nazivom Spinalna mišićna atrofija – tip 1. Bolest je vezana za mutaciju gena i manifestuje se gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što su hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje, ali ne utiče na mozak i kognitivne funkcije.

Sa pet meseci Minja je primila prvu terapiju dostupnu u Srbiji, zahvaljujući kojoj može da diše, jede i guta sama, ali i dalje ne može potpuno da drži glavu, da je podigne, ne može da puzi, niti da sedi. 

Srećom, od nedavno postoji i genska terapija, koja Minji pruža šansu da se izbori sa opakom bolešću, ali je ovaj vid lečenja izuzetno skup i izvodi se u inostranstvu. Zbog toga je humanitarna fondacija „Budi human“ pokrenula akciju prikupljanja finansijske pomoći, kako bi se našoj maloj sugrađanki pružila mogućnost za dalje lečenje.

Ovoj akciji priključili su se Teniski klub Radnički i SPD Radnički, organizacijom sportsko-humanitarne manifestacije pod nazivom „Sportski dan za Minju“.

Tako će u subotu, 3. oktobra, sa početkom u 10 časova na terenima u Velikom parku biti održana takmičenja u šutiranju trojki, basketu, odbojci i tenisu.

Kotizacija po takmičaru u svakoj od ove četiri discipline iznosi 500 din, a prijave se mogu vršiti u kafićima „Rush“, „OK bar“, „Porta“ i Felix“.

Rok za podnošenje prijava je do 1. oktobra.

Dodatne informacije mogu se dobiti na sledeće brojeve telefona:

063/1129079 – Sava (tenis)
060/3108016 – Marko (košarka i šutiranje trojki)
065/2075848 – Nenad (odbojka)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *