KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Kragujevčanima gorka Cedevita

U zaostalom meču 20. kola ABA lige u Zagrebu su se sastali košarkaši Radničkog i domaće Cedevite.

Košarkaši Radničkog su imali prvi napad i prve poene postiže Birčević, koji je konačno u startnoj petorci. Igra se veoma brzo, Warren uzvraća za 2-2…U sledećem napadu Dejvid Sajmon postiže dva poena uz faul i dodatno bacanje, a Owens trojkom poravnava na 7-7. Veoma brzi napadi, dobar procenat šuta, pustili ruku i jedni i drugi..

Nakon prva 3 minuta igre, ruka nije više tako sigurna na obe strane, igra se uglavnom u reketu, veoma čvrsto i brzim kontranapadima. Kada stane, tu su Amerikanci, Skot i Sajmon drže goste u egalu, sa druge strane Drejper je raspoložen – 13:11 za Cedevitu…

Sajmona domaći puštaju da šutira van linije  za tri poena, skupili su dosta u reketu i igraju veoma požrtvovano, Bilan visinom i snagom vrši pritisak unutra, Skot igra simultanku protiv Drejpera i sjajan je u prvom koraku. Smanjuje na 14-13 za domaće.

Iskusni Dalibor Bagarić ulazi u igru umesto Bilana, ne bili izvršio još veći pritisak na MVP ABA lige, centra gostiju, Dejvida Sajmona. Nakon žestoke borbe i faula, Sajmon promašuje oba penala, već se umorio..

Visok tempo u drugom delu prve četvrtine i izuzetno mali broj poena u odnosu na sam početak meča. Umor je tu, izgubljene lopte na obe strane i promašaji, ali dobre i čvrste odbrane, sva snaga je usmerena na to…

Domaći čvrsti u odbrani, napravil isu za 8 minuta 7 ličnih grešaka. Gosti pet faulova, 0/3 za tri poena. Bratić ulazi umesto iskusnog Vuksanovića, koji nije postigao poene, ali je odradio lavovski posao ispod koša. Sajmon u odbrani blokira u napadu lopta na njega, promašuje zicer,  u kontri Marko Car postiže trojku za maksimalnih +5 za domaće.

Na drugoj strani vraća trojku iskusni kapiten gostiju Miljan Pavković. Skot krade loptu i nakon promašaja Dače Mijatovića, lopta se baca van reketa do Pavkovića koji ubacuje još jednu bombu za vođstvo Radničkog i seriju od 6-0 za prednost od pola koša 19-20.   U poslednjem napadu prve deonice Bagarić lako izlazi na kraj sa Mijatovićem i polaže za 21-20.

Brza igra na početku druge deonice i ulaskom najboljeg trojkaša lige po procentu šuta Matjaža Smodiša Cedevita odlazi na plus 3, rezultat glasi 27-24, nakon toga period stagnacije mrežica na obe strane, treba iskoristiti faulove do bonusa…

STIVENA MARKOVIĆA NEMA u rosteru gostiju, koji imaju u sastavu deset igrača. Boris Bakić ulazi u igru, vratio se i Dejvid Sajmon. SA druge strane izlazi Bagarić, u igri je ponovo visoki Bilan.

Pavković igra kapitenski i sa 10 poena održava Radnički u igri. 29-28 na pet minuta do kraja prvog poluvremena.

MArino Baždarić je prilično svež i sa svega pet minuta u igri deluje kao da se tek sad zagrejao.. polaže za 31-28 za Zagrepčane.

Na isteku 15. minuta, na asistenciju Marina Baždarića Miro Bilan zakucava za 29-26  domaće.

Majkl Skot nije naručito raspoložen dosta je promašio, fale i asistencije (samo 2 asistencije Radničkog za 15 minuta igre, oseća se nedostatak Stivena), međutim treba očekivati da proradi i Amerikanac.

Drejper je dosta brži od Bakića i polaže uz faul. 34-30 vode domaći.

Veoma organizovana igra domaćih. Šutiraju iz izgrađenih pozicija i dosta blizu prilaze košu i to vrlo lako, da l ise opet očekuje nagla promena agresivnosti u odbrani početkom drugog poluvremena ostaje da vidimo.

Bakić i Pavković napadaju visoku spoljnu liniju domaćih izbegavajući Drejpera i polazi im za rukom. Radnički njihovim penalima smanjuje na samo dva poena razlike za domaće. Tajmaut Cedevita.

Nakon tajmauta prepoznatljiva akcija i pik en pop Smodiša koji postiže trojku, vodi svoj tim na plus pet i opravdava mesto najboljeg u procentu šuta van linije 6,75m  cele ABA lige.

Skot se vraća u igru i sa Bratićem i Dačom ide na ofanzivni skokdok Bakić i PAvković nastavljaju da igraju spolja. Bratić skače u napadu i nakon faula pokađe penale. Na drugoj trani opet lopta na niski post gde Skot ne može da izdrži nalete baždarića i ponovo je plus 5 za domaće 41-36. Skot konačno pogađa iz igre, na drugo strani odgovara Miro Bilan opet iz reketa, oseća se nedostatak Sajmona….

Skot kreće sa izolacijama kao i uvek znajući da sledi petnaestominutni odmor i faul je nad njim treći, polovično sa linije penala i opet je plus 5 za domaće.

Bakić pravi drugu ličnu, ni on ne može da izdrži preuzimanje Baždarića i uzrujan staje van linije trojke zbog penala Baždarića, koji pogađa. Nakon toga Bakić gubi loptu, Drejper je uzima i asistira do Cara koji polaže za plus 9 za domaće 48-39 na kraju prvog poluvremena.

Pauza…

Samo tri asistencije Radničkog u prvom poluvremenu ukupno, kao ekipa koja posle Makabija ima najviše asistencija, može se reći da razlika u korist domaćina nije  slučajna. Miro Bilan je najefikasniji u redovima domaćihsa 12 poena, nešto slično je bilo i u Jezeru prošle godine, sa druge strane Pavković ima isto toliko, dok se Sajmon zaustavio na 6, koliko ima i Smodiš u domaćoj ekipi. Skot je bio jedini koji je donekle pratio kapitena gostiju sa 9 postignutih poena uz loš procenat šuta i dosta potrošenih lopti. 

II Poluvreme

Na početku drugog poluvremena Majkl Skot stiže do svog desetog pokušaja za dva poena i postiže ih nakon kontranapada. Boris Bakić nastavlja motivisano i prvo postiže poene a zatim i krade loptu. Baždarić ne može da ga stigne, lopta ide do Mijatovića i rizikuje se nameran faul.. međutim ne, samo obična lična greška i Dača pogađa samo jedno bacanje. 50-44

Miro Bilan pravi 3. ličnu i napušta igru, čuva ga trener domaćih za sam finiš.

Ponovo se igra brzo i efikasno, Smodiš sa jedne, a probuđeni Skot sa druge strane utišava Zagrebačku publiku zakucavanjem.. 51-46..

Drejper uzima loptu i na izlasku iz bloka skače i pogađa van linije 6,75m bombu za +8, a nakon toga i izgubljene lopte Dače Mijatovića koji se bolje snalazi na „pick en popu“ nego na „pik en rolu“ , te u kontri Smodiš polaže za seriju od 5-0 i odlaze na +10. (56-46)

Dača u padu koncentracije pravi još jedan faul, 4. ličnu njegovu i ukupno 18. faul gostiju do sada na utakmici. Lopta opet organizovano ide pod koš u napadu domaćih, Birčević je pod pritiskom i pravi treći faul nakon čega odmorni i nezagrejani Owens pogađa jedno bacanje. 57-46

Međutim Owens ne može da parira visokim igračima gostiju u skoku pa izlazi iz igre, opet stiže umor, period neefikasnih napada na obe strane uz dobar skok gostiju ali ne i realizaciju. Možda treba ptražiti Pavkovića.

Drejper to prekida, naskače u stilu Jasikevičijusa sa poludistance i pogađa samo dno mrežice za plus 13 za domaće. PAvkovića gosti prate na izlasku iz bloka, pretrpeo je blokadu, zatim sporo Vuksanović postavlja blok i kreće se u njemu te dobija faul u napadu. Lopta ide na niski post i laki poeni iskusnog Bagarića. 61-46

Majkl Skot biva fauliran prilikom četrnaestog šuta iz igre na ovoj utakmici i daje jedno bacanje od tri, motivisan i koncentrisan, krade loptu i još jedan faul nad njim. Krenuo je Majkl, ali opet promašuje slobodno bacanje, drugo daje i sad je 61-48.  Veliki je umor igrati izolaciju i završavati na liniji penala nekoliko napada za redom. Radnički je promašio već 9 penala…

Sa druge strane, domaći igraju pametno, daju loptu pod koš, Sajmonu sada sviraju faul, pa mnogo je bilo kontakata do sad , morali su da sviraju. (3. lična)

Owens pogađa bacanja, Sajmon vidno indisponiran, pokušava za tri poena i sledi kazna – odlazak na klupu. Vuksanović koliko dobar posao radi u odbrani, toliko ne može da se suprotstavi snažnoj visokoj liniji domaćih, Skot uzima opet loptu i pogađa sa distance za 63-50 za Cedevitu.

Smodiš odmara, igrao je samo 13 minuta, verovatno se čuva za poslednju deonicu, ako bude bilo potrebe.  Marko Car iz sad već čuvene akcije, sa istog mesta pogađa novu trojku, Dača vraća polaganjem u kontri, Bagarić ne može da ga stigne, pa napušta igru, umeto njega pokretniji Baždarić.

Owens igra iskusno na vrhu kapice, PAvković pravi faul i sa penala amerikanac vodi svoju ekipu na +16.

Majkl Skot u finišu treće deonice baca svoj jubilarni 15. šut ka košu domaćih i promašuje – 68-52 kraj treće deonice.

U poslednjoj deonici u igru je ušao mladi Stojačić, sa druge strane Smodiš ulazi da odradi drugi deo „treninga“, Drejper izlazi lako na kraj i polaže za 70-52 za Zagrepčane.

U igri je i Boban Marjanović, Pavković pravi 4. faul, Warren se sa one tri lične iz prve četvrtine vraća u igru posle 20 minuta i daje bacanje za 20 razlike za domaće.

Drejper pokušava za tri, ne bi li dokrajčio  goste ali promašuje, Marjanović skače i Smodiš, kome se ne igra ova završnica pravi faul.

Igra se relativno brza košarka, sa šutevima za tri poena gostiju i trening napadima domaćih. Vedran Princ polaže za plus 20 i strateg Kragujevčana traži tajmaut. 

Stojačić želi da se upiše ustrelce ali mu još uvek ne polazi za rukom, Bakić ispravlja grešku mladog saigrača i pogađa. Sada pokušava Marjanović da se upiše ali promašuje dva zicera i gosti organizuju miran napad.

Motivisani Stojačić krade loptu i iznuđuje faul, pogađa jedno bacanje. Početak 37. minuta, rezultat glasi 80-60 za domaće.

Vuksanović postiže drugu trojku zaredom uz 6. asistenciju Pavkovića, ali reklo bi se da je kasno…Domaći promašuju ponovo ali i skaču u napadu, te trener Cedevite traži tajmaut, ne bi li rekao ekipi kako da privede utakmicu mirno kraju.

Odmah nakon toga, tajmaut Radnički…..2:45 do kraja +17 za Cedevitu…

Owens na jednoj strani naskače i pogađa, Bakić preko ruke za tri siguran, još dva brza kontranapada domaćih i ponovo plus 20 u korist Cedevite – 86-66.

Marjanović polaže za 86-68, što je i konačan rezultat utakmice u korist domaćina.

U domaćoj ekipi Owens je postigao 16 poena, Bilan i Drejper po 12, Warren 10, Smodiš 10 poena, u gostujućoj ekipi najefikasniji je bio Majkl Skot sa 17 poena, Pavković 12, Bakić 9. Dejvid Sajmon je ostao na 6 postignutih poena, što je verovatno jedan od glavnih razloga ubedljivog poraza Radničkog. Uz deset promašenih penala, sada već po tradiciji.., uz skraćeni roster (kraću klupu) Radnički nije mogao bolje.

Izuzetno kvalitetna ekipa domaćih sa 6 raspoloženih igrača, čini se da su odigrali sa pola snage, Smodiš je igrao 15 minuta, Drejper je već morao da odradi utakmicu i opravda pasoš ali i status najkompletnijeg plejmejkera lige..

Samo 8 asistencija Radničkog, daleko ispod proseka, bez Stivena, moglo se možda i malo bolje ali ne i dovoljno za pobedu.  Ostaje šansa u subotu u 20h u domu sportova Dražen Petrović…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!