KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Veprovi poraženi u finalu od Vukova

Pred 1500 svojih navijača, na sušičkom stadionu, Veprovi su u drugom finalu ove sezone doživeli i drugi poraz. Vukovi su bili bolji rezultatom 51:36, po četvrtinama (3:0, 16:20, 22:14, 13:2). Veprovi su u ovom meču bili lišeni pomoći svog kvoterbeka Stena Bedvela, koji se povredio u finalu EFAF kupa. Već u prvoj četvrtini dalo se naslutiti kako će se odvijati ovaj meč. Na mestu kvoterbeka igrao je Džeremi Pejton, i Veprovi su pokušavali trčanjem da osvajaju jarde. U prvoj četvrtini par puta su sjajno izigrali odbranu Vukova, i tako omogućili braći Pejton i Ristiću da osvoje preko 50 jardi, što bi bilo dovoljno za tačdaun, da sudije nisu kaznama vratili Veprove na njihov deo terena već u prvom posedu lopte. Kazne su potpuno obeležile prvu četvrtinu, i donele su Vukovima nekoliko puta više jardi nego što su ih sami osvojili trčanjem i pasovima. Gosti su uspeli da dođu pred end zonu Kragujevčana, ali ih je sjajna odbrana Veprova zadržala na 20-ak jardi od nje. Ostalo im je samo da pokušaju šutem sa 20 jardi da osvoje prve poene, i u tome su i uspeli, tako da je prva četvrtina završena rezultatom 3:0 za Vukove.

Sledećih 5 minuta je bilo nešto najbolje što su Veprovi pružili na ovom meču. Brajan Pejton je odmah na početku četvrtine kao furija prošao kroz odbranu gostiju, postigao tačdaun, a šuter Ružić je bio siguran i dodao i ekstra poen. Rezultat je tada glasio 7:3 za domaće, ali je nova promena usledila za samo 2 minuta. Veliki pritisak na protivničkog kvoterbeka i blic koji su izveli linijaši Veprova rezultirao je sekovanjem. Vukovi su morali da ispucaju loptu, protivnički šuter to nije uradio na najbolji mogući način, pa je Brajan Pejton odradio još jedan slalom u svom stilu i vratio ispucavanje na polovinu Vukova. Zatim je publika imala priliku da vidi možda i najlepšu akciju Veprova na meču. Pošto je domaćin već vraćanjem ispucavanja ušao na polovinu gostiju, Vukovi su sa pravom očekivali da će Veprovi forsirati samo trčanje, imajući u vidu da su praktično igrali bez kvoterbeka, i nisu obratili dovoljno pažnje na hvatače Veprova. Pejton je video šansu da pasom napravi nove poene i iskoristio je. Prvo njegovo bacanje na meču prošlo je sjajno, čime je dokazao da je neverovatan univerzalac, a taj njegov sjajan potez ispratio je kapiten Filip Nedeljković i postigao tačdaun. Ovaj neočekivani pas je Vukove potpuno poremetio, pa ni u sledećem posedu lopte nisu uspeli da dođu u priliku da poentiraju, ali zato Veprovi jesu. Džeremi Pejton preuzima štafetu od brata, i postiže tačdaun trčanjem za 30 jardi. Rezultat je bio 20:3, i činilo se da će Veprovi poniziti Vukove. A onda se situacija promenila iz korena…

Šut Ružića za ekstra poen posle tačdauna Džeremija Pejtona je bio izblokiran, i ne samo to-posle sjajnog bloka, Vukovi su došli i u posed lopte, a njihov univerzalac Stabs je čak uspeo da odnese loptu do kraja, i tako postigne dva poena, i smanji rezultat na 20:5. U sledećem posedu lopte Veprova ponovo su sudije kaznama oterale domaćina na njegovu polovinu, igrači na klupi i na terenu su bili sve nervozniji, tako da su Veprovi prvi put na ovom meču dobili i kaznu za nesportsko ponašanje. Vukovi su znalački iskoristili ovu situaciju, i do poluvremena smanjili rezultat na 20:19. Prvo je Mirot našao svog hvatača Tasića na 50 jardi razdaljine, posle čega je Mekdauel imao samo da unese loptu u end zonu u sledećem napadu za nekih 10-ak jardi. Usledio je sek Mekdauela na Pejtonu, a zatim i fambl i gubitak lopte Veprova. Mirot je u poslednjim trenucima poluvremena ispalio još jedan sjajan pas, ovaj put ka Bošnjaku, i posle ekstra poena rezultat je bio smanjen na 20:19, a tim rezultatom se otišlo i na odmor.

Vukovi su počeli treću četvrtinu svojim posedom, a Mirot je nastavio tamo gde je stao u drugoj deonici. Sjajna veza sa Mekdauelom ponovo je proradila i donela Vukovima novo vođstvo. Zatim su gosti pokušali akciju za dva poena, da bi doveli razliku na 7, ali nisu uspeli, ostalo je 25:20. Usledio je jak odgovor Kragujevčana. Ponovo sjajan pas Pejtona, ovaj put od čak 77 jardi, a sigurne ruke Filipa Nedeljkovića su ponovo bile u pravo vreme na pravom mestu, pa su Veprovi opet stekli prednost. Ružić sigurnim šutem postavlja rezultat na 27:25. Brajan Pejton je odlučio da sledeću akciju završi sam trčanjem, i posle šuta Ružića rezultat je bio 34:25.

Novi zalet Veprova ponovo su zaustavile sudije, a ne Vukovi. Iako je bilo očigledno da su i sami igrači Veprova neoprezni, tako da su se desile čak i kazne zbog većeg broja igrača na terenu, kao i već standardno kretanje pre vremena iz linije, sudije su podelile i nekoliko vrlo diskutabilnih kazni Veprovima zbog udaranja posle završetka akcije, kao i nesportskog ponašanja, koje nose najviše jardi kazne. Igrači oba tima jesu bili nervozniji nego inače, što je i razumljivo, imajući u vidu važnost meča, ali je neujednačen kriterijum suđenja bio više nego očigledan čak i delu publike koja nije potpuno upoznata sa pravilima ove igre. Situaciju ponovo koriste Vukovi, i do kraja samo povećavaju svoju prednost. Mirot sjajno baca, a Bošnjak i Stojanović sigurno hvataju, i Vukovi do kraja treće deonice ponovo imaju prednost, 38:34.

U poslednjoj deonici možda trenutak koji je odlučio utakmicu je bio naravno kazna koju je Šćekić dobio posle završetka akcije, potpuno neopravdano, i tako je sjajan prodor Džeremija Pejtona ostao anuliran. Od tog trenutka na terenu je postojao samo jedan tim, potpuno iznervirani Kragujevčani nisu uspeli psihički da se vrate u meč, počeli su da prave i početničke greške, što su Vukovi iskoristili, i dobili utakmicu rezultatom 51:36.

Vukovi su novi šampioni Srbije, i smanjili su vođstvo Veprova u međusobnim duelima na 9:4. Ipak, na ovaj trijumf baca veliku senku suđenje, i sigurno preko 300 jardi kazne koje su dobili Veprovi, što praktično znači da su Vukovi samo kaznama dobili više od 3 tačdauna, a to im je na kraju omogućilo da dobiju meč.

Za malu utehu Veprovima ostaje da su njihovi igrači dobili mnoštvo individualnih priznanja na kraju sezone: Predrag Šćekić, lajnbeker Divljih veprova, izabran je glasovima trenera i publike za najboljeg odbrambenog igrača u Srbiji, njegov klubski kolega Aleksandar Ristić, za najboljeg ofanzivnog igrača, dok je najbolji stranac Superlige takođe član Divljih veprova, Brajan Pejton.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslednje vesti