KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Radnički započinje novu plovidbu KLS vodama, prva stanica Novi Pazar

Prošle su tri sedmice otkako se zakotrljala košarkaška lopta u regionalnoj ABA ligi, a ovog vikenda startuje i nadmetanje u domaćoj AdmiralBet Košarkaškoj ligi Srbije, koja će, sudeći po kvalitetu timova, biti poprilično jaka i neizvesna ove sezone. Treću godinu zaredom deo elitnog karavana biće i kragujevački Radnički, koji u novu sezonu ulazi sa novim trenerom i prilično izmenjenim rosterom.

Foto: KK Radnički

Malo toga smo imali priliku da saznamo o dešavanjima u KK Radnički u pauzi između dva prvenstva. Ako izuzmemo povremena oglašavanja direktora kluba Srećka Otovića na društvenim mrežama, praktično nije bilo nikakvih novosti iz kluba. Tako je sportska javnost ostala uskraćena za informaciju o imenovanju novog trenera Dušana Jelića, nekada veoma uspešnog košarkaškog internacionalca, koji je prvi samostalni trenerski angažman imao u iranskom Petrohimiju, a pre par godinа se oprobao i u ulozi šefa struke Napretka iz Aleksinca.

Sudeći po sastavu koji se pre par dana pojavio na klupskom sajtu, čelnici Radničkog su se prilikom koncipiranja tima za novu sezonu opredelili za već oprobanu recepturu. Dakle, dva-tri Amerikanca, par iskusnijih igrača sa zavidnim inostranim stažom i pregršt talentovanih klinaca željnih dokazivanja na velikoj košarkaškoj pozornici.

Svakako da će najveća pažnja javnosti i navijača Radničkog biti usmerena ka dvojici Amerikanaca, Bredonu Averetu i Demarkusu Šarpu, koji bi starosedeoce Danila Labovića i Đuru Dautovića trebali da predstavljaju udarnu snagu Kragujevčana na spoljnim pozicijama. Za obojicu igrača ovo će biti vatreno krštenje u Evropi, s obzirom da nikada do sada nisu imali priliku da igraju van granica SAD. Postavlja se pitanje koliko će obojici igrača biti potrebno vremena da se adaptiraju na novu sredinu i prilagode svoj stil igre zahtevima evropske košarke, ali ne treba sumnjati u procenu ljudi iz Radničkog koji su prethodnih sezona pokazali da znaju da „nanjuše“ kvalitetna pojačanja „preko bare“.

Kada je reč o unutrašnjoj liniji, uz kapitena Uroša Nikolića glavni aduti Kragujevčana u igri pod obručem biće povratnici iz inostranstva Miloš Janković i Toma Vasiljević, te Dimitrije Marić, koji se nakon odlične sezone u dresu čačanskog Železničara vratio u kragujevački klub.

Kako će sve to trener Jelić uklopiti i kako će ovaj tim funkcionisati u praksi saznaćemo već večeras od 18 časova, kada će Kragujevčani izaći na crtu ekipi Novog Pazara, koja u novu sezonu takođe ulazi sa novim kormilarom i drastično izmenjenim rosterom, čiji će primarni zadatak biti opstanak u ligi.

Pazarci su prošle sezone bili maltene jednom nogom u nižem rangu takmičenja, a od ispadanja iz KLS društva sačuvao ih je subotički Spartak osvajanjem ABA 2 lige. Kako bi izbegli reprizu scenarija iz prethodne sezone, u Novom Pazaru su se odlučili za potpuni restart. Doveden je novi trener Milan Popić, koji je prethodne sezone radio u Kuvajtu, dok je okosnica ekipe formirana oko kapitena Altina Islamovića, jedinog igrača iz prošlosezonskog rostera koji je preživeo „seču“ u igračkom kadru.

Od pridošlica u tabor Pazaraca treba istaći povratnika iz SAD Džordana Telija, koji je već nastupao za „plave“ u sezoni 2022/23. Njemu će društvo u ekipi praviti sunarodnici Rahim Entoni i Tajson Džekson, te Indijac Ulhas Satjanarajan. Kada je reč o domaćim snagama, osim već pomenutog kapitena Islamovića, tu su još i nekadašnji organizator igre zemunskog Borca Ognjen Miculović, zatim doskorašnji prvotimac kraljevačke Sloge Bogdan Savić, te Luka Šerbek, pridošlica iz Vršca.

Ono što će i ove sezone biti značajan adut Pazaraca u KLS trci, to je svakako njihova verna publika. Poznato je kakvu atmosferu navijači Novog Pazara prave u dvorani „Pendik“, tako da košarkašima Radničkog sigurno neće biti lako da „prežive“ ovo gostovanje, naročito ako se ima u vidu da nikada do sada nisu uspeli da savladaju Pazarce na njihovom parketu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!