KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Vaterpolisti Radničkog za Igora i prve bodove u Regionalnoj ligi

Posle uspešnog starta u kvalifikacijama za Ligu šampiona, vaterpolisti Radničkog započinju takmičenje i u Regionalnoj ligi, utakmicom sa Primorjem iz Rijeke, u subotu, od 20 časova, u Kragujevcu, uz besplatan ulaz. Kragujevačku publiku očekuje još jedna sjajna predstava, jer njihovom timu gostuje vicešampion Kupa Evrope iz prethodne sezone.

Kragujevčani su na kvalifikacionom turniru ostvarili tri tesne pobede, protiv mađarskog BVSC-a (10:9), grčkog Vuljagmenija (14:13) i zagrebačke Mladosti (9:8), čime su napravili lepu uvertiru za ostatak sezone.

– Najzadovoljniji smo plasmanom. Grupa je bila izuzetno jaka, ali smo igrali kod kuće, pred punim tribinama, što nam je umnogome pomoglo da se plasiramo. Daleko smo od neke željene takmičarske forme, što je donekle normalno i očekivano, jer momci koji su osvojili Olimpijske igre su samo mesec dana pre ovog turnira igrali finale. Sa druge strane i mi ostali igrači smo na početku sezone i takmičarskog ritma, ali smo u izuzetno teškim mečevima uspeli da dođemo do tri važne pobede. Posebno raduje što smo se protiv dva najveća rivala vraćali iz velikog minusa u finišu. Pokazali smo da imamo dosta kvaliteta, velikog prostora za napredak i, što je najbitnije, da posedujemo karakter – istakao je Filip Janković, kapiten Radničkog.

Posle nekoliko sezona različitih, pre svega turnirskih formata, Regionalna liga se ove godine vraća na ligaški, dvokružni sistem.

– Nekako mislim da je ovaj sistem bolji od turnirskog. Stvarno je bilo nehumano za igrače, igralo se nekoliko utakmica u tri-četiri dana i to obično pred mečeve u Evropi. Sa druge strane, ovaj ligaški sistem odgovara nam i zbog širine koju imamo u ekipi. Veliki broj igrača će biti u rotaciji, a tu su i mlađi koji čekaju svoju šansu. Uz to Regionalna liga će biti izuzetno jaka, ekipe su se značajno pojačale, pre svih Mladost i Jadan iz Herceg Novog i nema sumnje da nas očekuje zanimljivo takmičenje – rekao je Janković.

Sa 12 kvalitetnih timova, Regionalna liga će ove sezone bez sumnje biti najjače ligaško takmičenje na svetu.

– Spisak kandidata za trofej se ove godine povećao. Od ekipa koje su prethodnih godina bile dominantne, tu su Novi Beograd, splitski Jadran i dubrovački Jug. Značajno su se pojačali i zagrebačka Mladost i Jadran iz Herceg Novog, tako da je to uz nas neki krug od šest favorita. Ne treba zaboraviti ni kotorski Primorac koji je još jedan učesnik Lige šampiona. I ostale ekipe, poput Šapca i Šibenika, mogu da iznenade, pogotovo kod kuće – ocenio je Janković.

Uprkos tome, u Radničkom ne kriju da žele da osvoje sva četiri trofeja ove sezone, pa tako i onaj namenjen vladaru Jadrana.

– Ciljevi su nam najviši, kako u ovom, tako i ostalim takmičenjima. Za pravo nam daje to što imamo trenera koji je osvojio Olimpijske igre i šest olimpijskih šampiona u ekipi. U našem spoju mladosti i iskustva, svi su željni, atmosfera i energija su sjajni, a kada se tome pridoda ozbiljan kvalitet koji posedujemo, ambicije su i više nego opravdane – naglasio je Janković.

Pre četiri sezone, Radnički je postao prvi srpski tim, a Filip Janković, kao kapiten, prvi srpski igrač koji je podigao trofej namenjen šampionu Regionalne lige. U konkurenciji tri tima iz hrvatske, Kragujevčani su na „fajnal-for“ u Zagrebu otputovali kao autsajderi, ali su se posle pobeda nad domaćom ekipom Mladosti u polufinalu (14:13) i Juga u finalu (14:12), vratili sa peharom. Pored Jankovića, iz aktuelnog sastava Radničkog, tada su igrali Nemanja Stanojević, Stefan Todorovski i povratnik Strahinja Rašović.

– To osvajanje Regionalne lige mi je ostalo u najlepšem sećanju i turnir kada se sve spoji, sigurno najlepši turnir od kada sam u Radničkom. Imali smo zaista težak turnir, gde nismo bili ni blizu favorita, protiv iskusnijih i na papiru jačih ekipa. Te sezone, uz kvalitet koji smo imali, odlikovale su nas dobra energija i hemija i mislim da će nas i ove sezone to krasiti. Zaista je fenomenalan uspeh pobediti u dva dana, u Zagrebu, timove kakvi su Mladost i Jug. Pričajući o tome, ne mogu a da se ne prisetim i prethodnog kvalifikacionog turnira u Dubrovniku. Pretposlednje kolo igrali smo uveče sa Jugom, a odlučujući meč sa Primorcem čekao nas je sutradan u dnevnom terminu. Trener Uroš Stevanović nam je tada rekao da moramo da se prištedimo protiv Juga, ali da ćemo ih dobiti u finalu. To se na kraju i obistinilo i zaista je bilo neverovatno – podvukao je Janković.

Prva prepreka Radničkog ka povratku na tron je ekipa koja je tri puta osvajala Jadransku ligu i posle Juga (5 titula) je najtrofejniji tim u tom takmičenju.

– Primorje izuzetno dobro poznajemo. Igrali smo tri utakmice prošle sezone, izgubili prvu u kvalifikacijama, kod njih u Rijeci, a nakon toga ih dobili u obe utakmice u Regionalnoj ligi. To je ekipa koja ima dosta mladih igrača, željnih dokazivanja, prevođena trenerom Igorom Hinićem, legendom vaterpola. Smatram da smo kvalitetniji, ali to moramo da potvrdimo i u bazenu. Spremni dočekujemo ovaj izazov i pozivamo publiku da nas ponovo podrži u velikom broju i da nastavimo trend lepih predstava u Kragujevcu – zaključio je Janković.

Utakmica će imati i humanitarni karakter, jer vaterpolisti Radničkog igraju za Igora Đorđevića kome je dijagnostikovana bubrežna insuficijencija i hitno mu je potreban novac za transplantaciju, u Belorusiji. Igor je vojno lice, otac, sin, brat…

Ulaz je besplatan, a na bazenu će biti postavljene kutije u koje će gledaoci moći da ubace dobrotvorni prilog, a Igoru možete pomoći i slanjem SMS poruke sadržine 1596, na broj 3030, kao i uplatama na:

Dinarski račun:
160-6000001811208-74

Devizni račun:
160-6000001812021-60

IBAN:
RS35160600000181202160

SWIFT/BIC:
DBDBRSBG

Izvor i foto: KVK Radnički

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!