KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Šumadinci istopili dva gola zaostatka protiv Novosađana

Derbi srpskih predstavnika u Evropi ove sezone, Radničkog 1923 i Vojvodine, na zatvaranju 5. kola Mocart Bet Superlige doneo je jednu otvorenu, dinamičnu i prilično sadržajnu fudbalsku predstavu koja je zasigurno zadovoljila apetite prisutne publike na stadionu FK Metalac u Gornjem Milanovcu. Šumadinci su uspeli da se vrate iz rezultatskog nokdauna na početku utakmice, nadoknadili dva gola zaostatka i zasluženo došli do boda u okršaju sa jednim od glavnih konkurenata u borbi za gornji deo tabele – 2:2 (1:2).

Ponovio se “crvenima” scenario sa minulog gostovanja u Senti, kada su takođe kapitulirali u uvodnim minutima igre. Još jednom se potvrdilo da su prekidi “rak-rana” Dudićevog tima, pa je tako Vojvodina iz prvog kornera na utakmici uspela da dođe do vodećeg pogotka. Strelac je bio Jusuf Bamidele, koji je posle centaršuta Uroša Nikolića iz ugla glavom smestio loptu iza leđa nemoćnog Miloševića. Ovoj situaciji prethodio je nesporazum levog beka Dadića i kapitena Simovića koji je propustio da kazni Ivanović.

Nakon bledog početka utakmice, Šumadinci su se otkravili i u potpunosti preuzeli kontrolu nad utakmicom. Kao plod nešto angažovanije igre došla je i prva ozbiljnija prilika za “crvene”. Dadić je idealno centrirao sa levog boka, Ortiz dobro zahvatio loptu glavom, ali se isprečio Dragan Rosić, koji je večeras dostojno odmenio standardnog čuvara mreže Novosađana Lazara Carevića.

Samo dva minuta nakon ove situacije gosti dupliraju vođstvo. I ovoga puta se u ulozi strelca našao Jusuf Bamidele, koji je preciznim udarcem sa preko 20 metara po drugi put matirao Miloševića.

Nije tu bio kraj nevoljama za Dudićevu četu. Ubrzo je kapiten Simović zbog povrede bio primoran da napusti igru, a zamenio ga je bosanski internacionalac Samir Zeljković.

Suočeni sa zaostatkom od dva gola, Šumadinci nisu imali izbora osim da krenu još žustrije ka golu svog rivala. Aleksić je na izmaku prvih pola sata igre imao kolosalnu priliku da ublaži zaostatak domaćeg tima, ali je njegov udarac maltene na samoj gol liniji zaustavio rumunski internacionalac Mihai Buteanu. Minut kasnije Ćosić je pokušao da iz mrtvog ugla iznenadi Rosića, ali bez uspeha. Vredan pomena bio je i lukav pokušaj Bevisa sa distance u 36. minuta, dok je udarac pod prečku Matije Gluščevića tri minuta kasnije krajnjim naporom osujetio odlični Rosić.

Konačno, ataci “crvenih” urodili su plodom u 40. minutu, kada je posle kornera koji je izveo Vidosavljević, Kolumbijac Dilan Ortiz poslao loptu u mrežu novosadskog tima.

Prvu priliku u nastavku propustili su gosti. Ivanović je uposlio mladog Veličkovića, koji ne uspeva da nadmudri opreznog Miloševića. Sličnu akciju Novosađani su reprizirali u 64. minutu. Ovoga puta se u šansi našao Radulović, koji je uspeo da zaobiđe Miloševića, ali mu je u odsudnom trenutku lopta prešla preko noge i završila na spoljnom delu mreže.

Šumadinci su sa druge strane uglavnom pretili sa distance. Ređali su se udarci Aleksića, Ćosića, Vidosavljevića, ali je Rosić ostao nesavladan sve do 84. minuta, kada je posle igranja rukom od strane Buteanua glavni arbitar meča Lazar Lukić dosudio kazneni udarac za kragujevački tim, koji je u izjednačujući pogodak pretvorio najbolji strelac “crvenih” prošle sezone Milutin Vidosavljević. Iako je do kraja utakmice bilo još par uzbuđenja pred oba gola, rezultat se nije menjao.

“Crveni” su tako došli do svog četvrtog boda u prvenstvu, koji ih svrstava u grupu timova koji se nalaze na deobi jedanaestog mesta na tabeli.

Izabranici trenera Feđe Dudića predstojećeg vikenda putuju na megdan povratniku u superligaško društvo, ekipi OFK Beograda, a potom na stadion kraj Despotovice stiže branilac titule Crvena zvezda.

DUDIĆ: DA SMO IZGUBILI, BILA BI TO VELIKA NEPRAVDA

Veliki podvig načinili su fudbaleri Radničkog 1923 u derbiju 5. kola Mozzart Bet Superlige sa novosadskom Vojvodinom. Iako su nakon dvadesetak minuta igre imali zaostatak od dva gola, Šumadinci su ultra ofanzivnom igrom u nastavku uspeli da istope ubedljivu prednost Novosađana i zasluženo su došli do boda koji im svakako podiže nivo samopouzdanja pred naredne prvenstvene izazove.

Kragujevčani su učinili veliki ustupak Novosađanima tako što su pristali na odlaganje utakmice za 24 časa, iako svesni da će na taj način protivniku dati dan više za predah, ali i da će ostati uskraćeni za podršku svojih najvernijih pristalica, koje već duže vreme bojkotuju odigravanje prvenstvenih mečeva radnim danima.

– Nismo imali nikakvu dilemu da li treba da izađemo u susret ekipi Vojvodine i odložimo utakmicu za 24 časa. I mi smo, uostalom, bili u sličnoj situaciji nakon revanša sa Mornarom, ali tada nismo naišli na razumevanje od strane rivala koji nije želeo da odloži utakmicu. Na kraju nam se, eto, na samoj utakmici možda i vratilo za taj gest – konstatovao je strateg “crvenih” Feđa Dudić na početku obraćanja medijima po završetku utakmice.

Bili su Šumadinci na samoj ivici trećeg prvenstvenog poraza, ali su herojskom igrom uspeli da se iščupaju iz krajnje nezavidnog položaja. Dudić smatra da je njegova ekipa prikazanom igrom, naročito u prvih 45 minuta, zaslužila da ostane neporažena.

– Ako izuzmemo ta dva nesrećno primljena gola, mislim da su tih trideset i nešto minuta igre, sve do rezultata 2:1, možda i najbolji naš period od kada sam ja trener Radničkog. Samo u tom periodu smo imali dve situacije u kojima su igrači Vojvodine vadili loptu sa gol linije, a golman Rosić bio možda i najzapaženiji akter susreta. Smatram da možemo biti ponosni na način na koji smo igrali danas. Da smo izgubili, bila bi to po mom mišljenju velika sportska nepravda. Naravno, ne želim time da umanjim učinak protivnika, čiji su igrači još jednom demonstrirali individualni kvalitet, naročito u kontranapadima. Pri rezultatu 2:1 su propustili nekoliko prilika da nas kazne, mada smo i mi morali svesno da rizikujemo. Ponosan sam na moje momke. Nije bilo lako vratiti se posle 0:2 protiv jedne takve ekipe kao što je Vojvodina, ali su oni uspeli i ja im čestitam na tome – istakao je Dudić u osvrtu na samu utakmicu.

Izdanje protiv Novosađana svakako može da hrabri trenera Dudića i njegove sledbenike pred poslednja dva prvenstvena izazova pre odlaska na prvu reprezentativnu pauzu, protiv OFK Beograda u Zaječaru i branioca titule Crvene zvezde na stadionu kraj Despotovice.

– Svakako da će nam ovaj bod puno značiti pre svega na polju samopouzdanja. Mislim da polako počinjemo da ličimo na onaj Radnički iz prošle sezone koji je plenio igrom i nailazio na simpatije šire fudbalske javnosti. Imamo još dve utakmice do odlaska na pauzu u kojima ćemo pokušati da osvojimo što je moguće više bodova – zaključio je svoje izlaganje strateg “crvenih”.

RADNIČKI 1923 – VOJVODINA 2:2 (1:2)

GORNJI MILANOVAC
Stadion:
FK Metalac.
Sudija: Lazar Lukić (Beograd).
Pomoćnici: Jovan Grujić (Niš), Ivan Blagojević (Paraćin).
Strelci: Ortiz u 40. i Vidosavljević u 84. minutu iz jedanaesterca za Radnički 1923, a Bamidele u 4. i 23. minutu za Vojvodinu.
Žuti kartoni: Crnomarković (Vojvodina).

RADNIČKI 1923: Milošević, Ćosić (od 78. Ben Hasin), Šerbečić, Simović (od 28. Zeljković), Dadić, Ristić, Aleksić, Gluščević (od 62. Mirčetić), Vidosavljević, Bevis, Ortiz (od 76. Evandro). Trener: Feđa Dudić.

VOJVODINA: Rosić, Butean, Sičenje, Crnomarković, Baroš, Nikolić (od 86. Poletanović), Petrović, Bamidele, Veličković (od 59. Radulović), Seri, Ivanović. Trener: Božidar Bandović.

M. Pasuljević
Foto: N. Kotlajić (fkradnicki.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!