KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Zavrzlame na srpskoligaškom „Zapadu“

Odluka Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije da se sezona u srpskoligaškim i nižim rangovima takmičenja okonča zaključno sa 15. martom, donela je brojne zavrzalme u pogledu konačnog plasmana i izazvala negodovanje određenih klubova, koji su se osetili oštećenim. Među njima je i kragujevačka Šumadija 1903, čije se rukovodstvo oglasilo i saopštenjem za javnost, u kome se traži da se konačna odluka nadležnih organa još jednom preispita.

OGORČENI: Fudbaleri Šumadije 1903 ostali uskraćeni za plasman u Srpsku ligu „Zapad“

Naime, Kragujevčani su pre prekida sezone zbog epidemije koronavirusa sa komšijama iz Gruže vodili žestoku bitku za prvo mesto u Šumadijsko-raškoj zoni. U trenutku prekida takmičenja, obe ekipe su bile bodovno izjednačene na čelu tabele, ali se Gruža zbog boljeg gol-količnika našla ispred Šumadinaca, koji su, pak, imali utakmicu manje od svog rivala.

Kragujevčani su se u tom momentu opravdano nadali da će pobedom na gostovanju ekipi Zvečana preuzeti prvo mesto na tabeli i steći tri boda prednosti u odnosu na Gružane, ali je u međuvremenu uvedeno vanredno stanje na teritoriji čitave države, što je automatski značilo i prekid svih sportskih takmičenja.

Utakmica između Šumadije 1903 i Zvečana nije odigrana, a Izvršni odbor FSS je proglasio kraj sezone, usvojivši poredak na tabelama zaključno sa 15. martom. Tako je Gružanima, kao prvoplasiranoj ekipi Šumadijsko-raško zone, ponuđeno mesto u Srpskoj ligi „Zapad“, dok su Šumadinci ostali kratkih rukava.

ISTORIJSKI USPEH: Fudbaleri Gruže će posle 25-godišnje pauze ponovo zaigrati u srpskoligaškom rangu takmičenja

Ova odluka je, neminovno, izazvala revolt čelnika zonaša sa Bubnja, koji su smatrali da su oštećeni. U zvaničnom saopštenju, koje je potpisao predsednik Upravnog odbora Petar Biočanin, izneto je stanovište po kome nije moguće doneti odluku o prvaku, ukoliko jedan klub ima utakmicu manje, a drugi jednu više. Iz Šumadije 1903 podsećaju da im nije omogućeno da odigraju utakmicu protiv Zvečana, jer je zbog izbijanja epidemije granica sa Kosovom i Metohijom bila zatvorena.

U nastavku saopštenja napominje se da je Šumadija 1903 najstariji klub u Srbiji i da se sa svim svojim selekcijama već godinama takmiči u ligama pod okriljem FSRZS. Zbog toga pozivaju čelnike Saveza da preispitaju donetu odluku, odnosno da li je njeno donošenje u skladu sa duhom sportske pravde.

SEKRETARIJAT FSRZS AMINOVAO ODLUKE IZVRŠNOG ODBORA FSS, APEL ZA PROŠIRENJE SRPSKE LIGE „ZAPAD“

Na sednici Sekretarijata FSRZS usvojene su odluke Izvršnog odbora FSS u vezi sa završetkom takmičarske sezone 2019/20. Tom prilikom su utvrđeni svi sastavi liga za narednu takmičarsku sezonu, ali su određena pitanja i dalje ostala otvorena.

Najuspešniji tim srpskoligaškog „Zapada“, čačanski Borac 1926, zasluženo je izborio plasman u Prvu ligu Srbije, dok je iz Srpske lige „Zapad“ ispalo čak šest timova. Upravo je ova odluka izazvala najveću polemiku, pa je dogovoreno da se FSS-u uputi zahtev za proširenje Srpske lige „Zapad“ sa planiranih 16 na 18 klubova. Sličan zahtev biće podnet i za Podunavsko-šumadijsku zonu, koja se zbog ispadanja većeg broja srpskoligaških klubova sa svoje teritorije našla u velikom problemu.

Što se tiče Šumadijsko-raške zone, u njoj će se naredne sezone nadmetati čak pet klubova sa teritorije Fudbalskog saveza grada Kragujevca, a to su: Šumadija 1903, Vodojaža, Budućnost (Resnik), Korićani i Borac iz Drenovca.

M. P.
Foto: M. Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!