ŽKK Šumadija: Afirmacija mladih igračica kao recept za budućnost

Foto: Marko LazarevićIza košarkašica Šumadije je jedna burna sezona, prepuna uspona i padova, visokih ambicija i borbe za opstanak, dolazaka i odlazaka igračica. Na kraju, „Šumadinke“ su „preživele“ u Prvoj ligi, ali je ova sezona opomena da svi unapred zacrtani planovi, sticajem okolnosti, mogu lako da padnu u vodu.

Sve je izgledalo idilično u taboru Šumadije pre početak sezone. Iako je iz kluba otišlo par standardnih igračica, poput sestara Raković, Ivane Celić i Nataše Mijatović, delimično je sačuvan kostur ekipe koja je stigla do istorijskog uspeha – plasmana u plej-of i učešća na finalnom turniru kupa.

Dovedena su i adekvatna pojačanja. Imena poput Jelene Prvulović, Milene Laković, Jovane Karakašević i Marije Mršić garantovala su da će Šumadija i u novoj sezoni imati ekipu kadru da se umeša u borbu za prva četiri mesta na tabeli. Međutim, već na startu prvenstva, Šumadija se suočila sa nešto slabijim rezultatima, čemu je doduše kumovao i prilično nezgodan raspored.

Nakon pobede u gradskom derbiju protiv Radničkog, koja je podigla moral ekipi Darka Jakovljevića, klub su napustile Milica Todorović i Milena Laković. Pre njih dve, iz Šumadije je otišla Jovana Karakašević, a poslednja košarkašica koja je napustila kragujevački klub bila je Aleksandra Katić, koja je početkom godine odlučila da karijeru nastavi u Bugarskoj.

Naravno, ovi odlasci su se odrazili i na rezultate kragujevačkog kluba, koji je polako počeo da sve više pada na tabeli. Na kraju, Šumadija je bila primorana da se bori za opstanak, ali se sve ipak dobro završilo po ekipu Darka Jakovljevića.

„Iako smo na početku sezone imali drugačije ambicije, na kraju ipak moramo biti zadovoljni izborenim opstankom u ligi. Nismo dobro odradili prelazni rok, zatim su nas tokom prvenstva napustile četiri igračice i bilo je jako teško adaptirati se na sve te probleme. Ipak smo u tome uspeli, i ja čestitam svim igračicama na trudu koji su uložili da bi klub ostao u Prvoj ligi. Takođe, velike čestitke idu i mojim prvim saradnicima, treneru Nenadu Milovanoviću, kao i fizioterapeutu Anđelki Dimitrijević.“– rekao je Jakovljević za naš portal.

Sezona za zaborav sa jedne strane, ali sa druge strane i prilika da se izvuku određene pouke. U taboru jedinog preostalog kragujevačkog prvoligaša znaju gde su grešili, a sreća u nesreći je to što su odlasci iskusnijih igračica otvorili prostor za mlade nade, devojke koje će u bliskoj budućnosti biti stožer kragujevačkog tima.

„Osim izborenog opstanka, zadovoljan sam i činjenicom da su sticajem okolnosti veće uloge u timu dobile kosarkašice iz Kragujevca. Tu mislim pre svega na Nedu Martinović, Nedu Bezarević, kao i na mladu i talentovanu Nedu Vasović, koja je u toku sezone prešla kod nas iz Radnickog. Ono sa čime nisam zadovoljan, svakako je veliki broj poraza na domaćem terenu.“ – ističe trener Šumadije.

Pred ekipom Šumadije je dugo, toplo leto. Treba se odmoriti, sagledati sve učinjeno u prethodnom periodu i onda napraviti plan kako dalje. Ono što je sigurno, to je da u kragujevačkom klubu neće dozvoliti propuste iz protekle sezone, a u narednom periodu akcenat će biti i na afirmaciji mlađih košarkašica, pretežno iz Kragujevca.

„Što se tiče budućih planova, pre svega moramo svi da se odmorimo od preneporne sezone, pa da onda natenane isplaniramo šta i kako dalje. Jako je bitno da iz grešaka koje smo pravili tokom ove sezone izvučemo pouke i pametnije priđemo pripremama za sledeću sezonu. Takođe, ove godine mnogo ozbiljnije radimo sa mlađim kategorijama i ja očekujem da napredujemo i u tom delu, jer se pokazalo da klub koji nema svoju igračku bazu, teško može opstati u Prvoj ligi.“ – zaključuje Jakovljević.

Tekst: M. Pasuljević
Foto: M. Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *