KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

„Veprovi“ grme: Skandalozna odluka SAAF-a u vezi nastavka takmičenja

Upravni odbor Srpske asocijacije američkog fudbala je na predlog predsednika Branka Vučinića odlučio da usled „nesigurne epidemiološke situacije“ otkaže tekl takmičenje američkog fudbala i da se umesto njega igra beskontaktna verzija „7 na 7“, a da se pobednik tog takmičenja proglasi za šampiona Srbije. Ova odluka naišla je na žestoku reakciju od strane najtrofejnijeg srpskog kluba, Kragujevac Wild Boarsa, koji se oglasio saopštenjem na klupskom sajtu.

Kragujevčani poručuju da je ova odluka SAAF-a nečuvena, budući da se radi o dva različita sporta i da se na taj način obezvređuje kompletna istorija američkog fudbala u Srbiji.

– Kragujevac Wild Boars, kao najtrofejniji srpski klub, zna koliko je rada i zalaganja potrebno da se dođe do titule, a ovakvom odlukom omalovaženi su ne samo trofeji, već i kompletna istorija ovog sporta u Srbiji i svi igrači – entuzijasti koji su i najzaslužniji za razvoj američkog fudbala kod nas – tvrdi se u saopštenju.

Dalje se postavlja pitanje zbog čega SAAF ne postupi u skladu sa aktuelnim epidemiološkim merama, već izgleda kao da traži razlog da se liga uopšte ne odigra.

Iz Wild Boarsa podsećaju da su pripreme u svim drugim kolektivnim sportovima, kako na otvorenom, tako i u zatvorenom prostoru, već u punom jeku, i da argument o nemogućnosti sprovođenja priprema zbog postojećih epidemioloških mera ne pije vodu.

– U obrazloženju je navedeno i da je „za koliko-toliko uspešnu pripremu sportista neophodno najmanje mesec i po dana i da trenutne mere onemogućavaju više od 10 osoba na otvorenom, a samim tim i pripreme timova“. Za sezonu koja je trebalo da startuje 5. septembra, naš tim se, poput gotovo svih ostalih sportista u zemlji, u skladu sa propisanim merama zaštite pripremao već gotovo mesec dana i nejasno je kako se u svim ostalim sportovima sprovode pripreme i utakmice, samo to po SAAF-u nije moguće – pitaju se Kragujevčani.

Iz kragujevačkog kluba poručuju da predložena verzija igre „7 na 7“ neće smanjiti rizik od širenja koronavirusa i da je nepravedna prema velikom broju igrača, budući da se u flegu „7 na 7“ ne pojavljuje gotovo polovina pozicija iz američkog fudbala, pa će tako većina njih biti uskraćena za sezonu, dok će drugi igrati kakvo-takvo takmičenje.

Iz gorenavednih razloga, rukovodstvo Wild Boarsa smatra da je u interesu svih klubova da se sezona američkog fudbala u Srbiji održi u odgovarajućem formatu, naravno uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, a da ukoliko to ne bude bilo moguće, onda je najpoštenije da se ona otkaže.

– Iako smo, kao i većina prvoligaških klubova, za odigravanje normalne sezone, uz sve propisane mere, prihvatljiva nam je i odluka da se sezona u potpunosti otkaže, pa čak i da se odigraju drugačija takmičenja, ali ne i da naslov šampiona Srbije u američkom fudbalu ponese pobednik takmičenja u potpuno drugom sportu, što fleg „7 na 7“ svakako jeste. Zahtevamo od Upravnog odbora Srpske asocijacije američkog fudbala da u najkraćem mogućem roku poništi ovu skandaloznu odluku – zaključuje se u saopštenju kragujevačkog kluba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *