Uspesi kragujevačkih juniora na prvenstvu CS

Kragujevac je minulog vikenda bio domaćin juniorskog atletskog prvenstva Centralne Srbije na kome je učestvovalo više od 200 atletičara iz 36 klubova. Od takmičara kragujevačkog Radničkog, do trijumfa došli su Milan Mladenović u skoku u dalj sa rezultatom 6,21 i Petar Ljušić u skoku u vis sa preskočena dva metra. Od kragujevačkih predstavnika na pobedničko postolje popeo se i Marko Lukić, drugoplasirani na 100 metara, u vremenu 11,28, dok su četvrta mesta osvojili Nataša Stamatović u skoku u dalj – 4,95, i Aleksandra Stojanović na 100 metara – 11,40. 

U trci van konkurenciji, senior Miloš Savić je bio neprikosnoven na najkraćoj sprinterskoj deonici koju je istrčao za 10,65, a pobedu je, takođe u trci van konkurencije, na 110 metara s preponama ostvario Aleksandar Milenković, u vremenu 14,56. Najznačajnije ostvarenje na takmičenju imala je juniorka jagodinskog Vožda, Milena Rmandić, koja je pobedila u trci na 3.000 metara u vremenu 9:46,29, čime je ispunila normu za odlazak na Evropsko juniorsko prvenstvo u Talin, tokom poslednje dekade jula.

Atletski događaj koji je održan na stadionu „Čika Dača“ prethodnog vikenda imao je svojevrsnu atrakciju, s obzirom da je bilo najavljeno da će se Dragutin Topić, jedan od najboljih srpskih atletičara svih vremena, ponovo naći na zaletištu. I zaista je to učinio, ni 40 godina života, nisu predstavljale problem da popularni Top preskoči visinu od 2,21, što u ovoj sezoni nije pošlo za rukom nikome od znatno mlađih i u ovom trenutku takmičarski aktivnih aktivnih atletičara. Zanimljivo i da  ostvarena visina Topića predstavlja svetski rekord za veterane starosti preko 40 godina.

Topić je svoju karijeru obeležio izuzetnim ostvarenjima, između ostalog i svetskim juniorskim rekordom od 2,37, a lični rekord iznosi santimetar više, sa kojim deli plasman od 10. do 17. pozicije na rang listi najboljih svetskih skakača svih vremena. Iza njega je pet učešća na Olimpijskim igrama, u subotu je u Kragujevcu napadao visinu od 2,28, koja predstavlja „B“ normu i za šesto pojavljivanje na najznačajnijem planetarnom takmičenju, u Londonu naredne godine.

Povratnik na zaletište već duže vreme radi i kao trener, najpre svoje supruge Biljane, koja je državna rekorderka u troskoku, ali i svetske juniorske prvakinje u skoku u vis, crnogorske takmičarke Marije Vuković. Inače u Kragujevcu je nastupila i Vukovićeva, koja je prema očekivanju bila bez premca, preskočivši 177 santimetara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslednje vesti