KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

U Sportskom centru „Iskra“ obeležen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se počev od 1992. godine obeležava svakog 3. decembra, u Sportskom centru „Iskra“ održana je konferencija za medije na kojoj je govoreno o uslovima za treniranje i rezultatima sportista sa invaliditetom.

Ovaj dan pruža nam priliku da se svi zajedno još jednom zapitamo koliko smo kao društvo učinili u pogledu inkluzije osoba sa invaliditetom i ostvarivanja njihovih ljudskih prava.

Grad Kragujevac veliku pažnju posvećuje upravo unapređenju uslova života osoba sa invaliditetom, čemu u prilog ide i podatak je već treću godinu zaredom dobitnik nagrade Kancelarije zaštitnika građana za doprinos sveobuhvatnoj pristupačnosti različitih objekata osobama sa invaliditetom.

Centar za sport i rehabilitaciju osoba sa invaliditetom „Iskra“, koji je dodeljen na upravljanje Sportskom privrednom društvu Radnički, jedinstveni je objekat na teritoriji Srbije, koji populaciji osoba sa invladitetom pruža optimalne uslove za bavljenje brojnim sportskim sadržajima.

Mi smo jedinstven primer u širem regionu, budući da posedujemo jedan ovakav objekat kao što je Sportski centar „Iskra“, koji je namenjen osobama sa invaliditetom. Osim toga, u Sportskom privrednom društvu Radnički rade osobe sa invaliditetom, koje pri tom aktivno učestvuju na brojnim sportskim takmičenjima i ostvaruju značajne rezultate, a ujedno ovde u „Iskri“ pripremaju i mnoge druge sportiste za neke buduće uspehe – izjavio je direktor SPD Radnički Bojan Ilić.

Kvalitetni uslovi za treninge u Sportskom centru „Iskra“, omogućili su našim sportistima ostvarenje vrhunskih rezultata. Posle brojnih uspeha na evropskim i svetskim takmičenjima, kao kruna svega došao je plasman na Paraolimpijske igre, gde će Srbiju u tandem biciklizmu predstavljati Lazar Filipović i njegov pilot Strahinja Trakić.

A sve je krenulo davne 2004. godine, kada je kragujevački paraolimpijac i upravnik Sportskog centra „Iskra“ Goran Nikolić doneo prve tandem bicikle u srce Šumadije.

Kada je Goran te 2004. godine doneo tandem bicikle, mi smo iz puke radoznalosti počeli da ih vozimo. Tri godine kasnije nastupili smo na prvom Svetskom prvenstvu u parabiciklizmu, a onda smo krajem 2010. godine pokrenuli paratriatlon i već naredne godine osvojili Evropsko prvenstvo u toj disciplini. Sada nam se, eto, po prvi put pružila prilika da učestvujemo na Paraolimpijskim igrama, što je zaista ogromna stvar za sve nas – istakao je Marko Pavlović, selektor nacionalnog paratriatlon tima Srbije.

Lazar Filipović, koji se upravo u tandemu sa Markom Pavlovićem okitio evropskim zlatom i svetskim srebrom, predstavljaće sa svojim sadašnjim pilotom Strahinjom Trakićem reprezentaciju Srbije na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Prema njegovim rečima, pripreme su u punom jeku i ukoliko sve bude išlo po planu, možemo očekivati medalju.

Pripreme teku prema utvrđenom programu. Trenutno treniramo u Kragujevcu, ali planiramo skoriji odlazak u Tursku, gde po običaju providimo zimski deo priprema zbog boljih vremenskih uslova. Forma nam je u usponu, a shodno tome i očekivanja. Ukoliko nastavimo da radimo ovakvim intezitetom i popravimo još par nedostataka, mislim da možemo do medalje – ocenjuje Filipović.

Iza našeg paraolimpijca je vrlo uspešna takmičarska godina, koja mu je donela značajan pomak na svetskoj rang listi i plasman u Tokio.

Ova godina donela nam je pomeranje na svetskoj rang listi, kao i na kvalifikacionoj listi za Paraolimpijske igre. Trenutno zauzimamo deseto mesto na svetskoj, a sedmo na kvalifikacionoj rang listi, što je pozicija koja nam omogućava direktan plasman na Paraolimpijske igre – dodao je Filipović.

Današnjoj konferenciji za medije u Sportskom centru „Iskra“ prisustvovali su i učenici Medicinske škole „Sestre Ninković“, Osnovne škole „21. oktobar“ i Fudbalskog kluba „Vašarište“, koji okuplja decu obolelu od dijabetesa.

Izvor i foto: SPD Radnički

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!