Sušica obeležava jubilej i plasman u viši rang (sreda, 18 h) (FOTO)

Otvaranjem renoviranog stadiona i gostovanjem beogradskog superligaša, ekipe Rada, Fudbalski klub Sušica sutra obeležava značajan jubilej – 90 godina postojanja kluba i plasman u viši rang takmičenja, Srpsku ligu „Zapad“.

Fudbaleri Sušice koji su u godini jubileja izborili plasman u Srpsku ligu „Zapad“

Ova godina jubileja bila je jedna od najuspešnijih za klub sa sušičkog brda posle više od dve decenije, kada se Sušica takmičila u tadašnjoj Drugoj saveznoj ligi.

Iz bogate istorije ovog kluba treba izdvojiti da su ga osnovali meštani Sušice davne 1929. godine pod imenom „Karađorđe“, koji je pet godina kasnije promenio naziv u ime naselja, koje i danas nosi. Zlatan period kluba trajao je od 1993. do 1996. godine, kada je Sušica napredovala iz jednog u drugi rang takmičenja, da bi na kraju dospela i do Druge lige SRJ, gde se takmičila jednu sezonu.

Jedan od igrača iz tog perioda bio je i Dušan Đalović, koji je prošao sve selekcije od pionira do prvog tima, a bio je i trener kluba.

Dušan Đalović, višegodišnji igrač i trener Sušice, sada vodi brigu o stvaranju igrača
kroz mlađe selekcije

– Najveći uspeh ostvaren je u saradnji sa sponzorom „Merkurom“, periodu od 1993. do 1996. godine, kada je Sušica imala jaku ekipu i napredovala sve do Druge savezne lige. U tom periodu izgrađen je i stadion sa tribinama, ali zbog krize koja je potom nastala, on nije u potpunosti završen. Izvršena je potom fuzija sa Zastavom, a klub je nastavio da se takmiči pod svojim imenom od Gradske lige i kroz takmičenje u Zoni, a bio je i na pragu Srpske lige. Sada je ovo istorijski uspeh, pošto je Sušica posle više od dvadeset godina obezbedila plasman u Srpsku ligu „Zapad“ – seća se Đalović.

U klubu su ponosni na rezultate koji su ostvareni, posebno u ovoj jubilarnoj godini. Sušica danas ima infrastrukturu na kojoj mogu da joj pozavide i neki prvoligaši. Stadion koji je dobio novi izgled u tradicionalnoj plavoj boji ima izuzetnu travnatu podlogu. Raspolaže i sa terenom manjih dimenzija sa veštačkom podlogom, reflektorima i pomoćnim terenom.

Stadion je lociran na mestu oivičenom naseljima Vašarište, Sušica i Aerodrom, koji broje velikim brojem stanovnika. Cilj kluba je da nastavi afirmaciju mladih igrača i promociju sporta kao zdravog načina života.

Renovirani stadion Sušice iz neobičnog ugla
(Foto: FK Sušica)

Razloga za zadovoljstvo u ovoj godini jubileja imaju svi u klubu, ali posebno uprava na čijem čelu je predsednik Stevan Vidić, bivši igrač i kapiten Sušice.

Kao što se zna, naš klub je osnovan 1929 godine, pod imenom Karađorđe, a posle nekoliko godina promenio je ime u ono koje i danas nosi. Ove godine obeležavamo jubilej, 90 godina postojanja na fudbalskoj sceni. To je period na koji smo ponosni, iako je bilo uspeha i padova. U sredu, 7.avgusta, obeležavamo naš jubilej, otvaramo renovirani stadion i slavimo ulazak u Srpsku ligu. Pozivamo sve ljubitelje fudbala i naše sportske prijatelje da dođu i svojim prisustvom uveličaju našu proslavu – rekao je za KG sport.info predsednik novog kragujevačkog srpskoligaša.

Za ovaj sportski događaj u gradu vlada veliko interesovanje, pa se očekuje da će tribine biti dobro popunjene. Posebnu pažnju privlači dolazak beogradskog superligaša Rada, koji će biti specijalni gost Sušice.

– Uspeli smo da dovedemo superligaša, koji će uveličati našu proslavu i sa kojim ćemo odigrati utakmicu na novom terenu. Pre toga, svečano ćemo otvoriti renovirani stadion i predati ga na korišćenje, iako su juče na njemu održani treninzi svih selekcija. Pored glavnog terena, imamo i dva pomoćna manjih dimenzija, a na jednom je promenjena podloga sa veštačkom travom. Sređen je i službeni prostor, svlačionice i kancelarija, sve što je oštećeno u požaru, a dobili smo i teretanu za internu upotrebu naših igrača – nastavlja predsednik Vidić.

U Sušici vlada optimistično raspoloženje kada je u pitanju takmičenje u višem rangu.

Stevan Vidić, nekadašnji igrač i kapiten ekipe, sada predsednik Sušice, sa dosta optimizma dočekuje početak nove sezone

– Spremno dočekujemo prvenstvo sa novim trenerom Miroslavom Stakićem i pojačanim timom. Doveli smo već neke igrače, a može se desiti da dobijemo još dva-tri pojačanja do kraja letnjeg prelaznog roka. Imamo i mlađe selekcije, koje će se takmičiti u kadetskoj i omladinskoj konkurenciji zapadne Srbije. To je solidna baza iz koje ćemo crpeti igrače za naš prvi tim, koji očekujemo da postane stabilan srpskoligaš – poručio je Stevan Vidić, predsednik Sušice.

Prijateljski susret Sušica – Rad odigraće se sutra sa početkom u 18 časova, a ulaz za sve ljubitelje fudbala je slobodan.

Inače, nova sezona u Srpskoj ligi „Zapad“ počinje 17./18. avgusta, a Sušičane na premijeri očekuje gostovanje ekipi Takova u Gornjem Milanovcu.

Tekst i foto: M. Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *