Slobodan Kovač održao seminar odbojkaškim trenerima u „Jezeru“

Sportsko-privredno društvo Radnički, u saradnji sa Udruženjem odbojkaških trenera Srbije, organizovalo je danas u restoranu i dvorani „Jezero“ seminar za odbojkaške trenere i statističare na temu „Priprema utakmice u vrhunskoj odbojci“. Predavač je bio Slobodan Boba Kovač, proslavljeni odbojkaški as i državni reprezentativac, a trenutno jedan od najcenjenijih trenera u Evropi.

Današnje predavanje sastojalo se od dva dela. U prvom, teoretskom delu, koje je održano u glavnoj sali restorana „Jezero“, Slobodan Kovač je uz pomoć video projektora prezentovao prisutnima neke od najbitnijih tehničko-taktičkih finesa prilikom pripreme utakmice. Potom je usledio praktični deo u dvorani „Jezero“, gde su proslavljenom treneru asistirali odbojkaši Radničkog.

Tokom više od dva časa, Slobodan Kovač je prisutnim trenerima i igračima vrlo detaljno i jasno prezentovao glavnu temu predavanja, zbog čega je na kraju nagrađen aplauzima.

– U početku je bilo planirano da ovo bude seminar o mlađim kategorijama, međutim, kako nije bilo dovoljno vremena da tu temu pripremim dovoljno detaljno, predložio sam da tema bude taktičko-tehnička priprema jedne odbojkaške utakmice. Mislim da je sve dobro ispalo i da sam na adekvatan način prezentovao ono što sam planirao, iako je možda u jednom trenutku sve to izgledalo malo komplikovano. Trudio sam se da ne okolišem, već da jasno prikažem našim trenerima način na koji ja mislim da treba da se radi priprema jedne utakmice. Sigurno da to može da se nadogradi, ali ja u ovom trenutku to radim ovako. – sumirao je utiske nakon današnjeg predavanja Slobodan Kovač.

Istaknuti odbojkaški stručnjak nije bio u potpunosti zadovoljan praktičnim delom predavanja, ali napominje da je to potpuno normalno, jer se radi o igračima koji su se po prvi put susreli sa ovakvim tipom treninga.

– Izvođenje praktičnog dela išlo je nešto teže, budući da ovi igrači ne poznaju dovoljno dobro ovakav sistem treninga i neke vežbe rade na drugačiji način. Možda izvedba ovih vežbi nije bila dobra, ali je meni glavni cilj bio da trenerima u praksi objasnim ono o čemu smo pričali u prvom delu predavanja. – dodao je Kovač i otkrio da po prvi put drži jedan ovakav seminar u Srbiji:

– Do sada sam slične seminire držao u Italiji, Iranu, Sloveniji, ali ne i u Srbiji. Hvala Radničkom i Kragujevcu što su me pozvali. Uvek ću se rado odazvati pozivu bilo kog kluba u Srbiji, jer je meni naša odbojka puno toga dala i drago mi je ukoliko mogu bar nekakvim savetom da pomognem.

Naravno, neizostavna tema u razgovoru sa ovim odbojkaškim asom je i OK Radnički, klub za koji je Slobodan Kovač prvo nastupao kao igrač, zatim obavljao funkciju sportskog direktora, da bi na kraju preuzeo i trenersku palicu. Sa Kovačem na klupi, Radnički je osvojio dve uzastopne titule državnog prvaka, što je do dana današnjeg najveći uspeh odbojkaškog sporta u Kragujevcu.

Naš sagovornik priznaje da redovno prati rezultate svog nekadašnjeg kluba i izuzetno mu je drago što je uspeo da prevaziđe krizni period i ponovo stane noge.

– Vidim da je Radnički stabilizovan, što je najvažnije, i da grad Kragujevac čvrsto stoji iza kluba. Sigurno nije lako vratiti se u sam vrh, ali koliko mogu da primetim ovi ljudi koji su sada u klubu puni su entuzijazma i ja im želim puno uspeha u narednom periodu. – podvukao je Kovač.

M. Pasuljević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *