Škola za mlade fudbalske sudije u Kragujevcu

Mlade fudbalske sudije
Mlade kragujevačke sudije sa obaveštenjima za kandidate za školu za nove fudbalske sudije

U organizaciji Fudbalskog saveza grada Kragujevca privode se kraju  pripreme za početak rada škole za osposobljavanje mladih za suđenje na fudbalskim terenima. U toku je upis kandidata za buduće fudbalske sudije koji će trajati do 31.oktobra, kada u OŠ „Mirko Jovanović“ škola počinje sa radom.

Biće to druga generacija mladih iz Kragujevca, koji se uključuju u obrazovanje za fudbalske sudije. Prva grupa od 22 mladića i devojaka krajem marta i početkom aprila stekla je potrebna znanja za deljenje pravde na fudbalskim utakmicama. Besplatna obuka za kandidate od 16 do 22 godine odvijaće se mesec dana, a potom će se obaviti i praktična provera budućih sudija.

Iz kragujevačke škole za fudbalske sudije, koja radi u okviru Strukovne sudijske organizacije Fudbalskog saveza grada Kragujevca i ima dugu tradiciju, izašle su mnoge generacije sudija.

Sada imamo naše sudije na svim listama do Super lige, a možemo da se pohvalimo da ćemo uskoro dobiti i prvu devojku sa znakom  FIFA i glavnog sudiju. To su Marina Višnjić i Bojan Nikolić, čija je dokumentacija iz FS grada Kragujevca već poslata u sedište FIFA u Švajcarskoj i očekujemo da će u januaru biti promovisani u međunarodne sudije. Prijave kandidata za polaznike škole za nove sudije je u toku i do sada je stiglo 25 prijava, a očekujemo da će se ovaj broj uvećati do kraja ovog meseca, kada škola počinje sa radom – rekao je za KG sport.info Radomir Ćirilović, rukovodilac škole za fudbalske sudije u Kragujevcu, nekadašnji savezni fudbalski sudija i instruktor suđenja.

Sada se na listi Super i Prve lige Srbije nalazi šest kragujevačkih sudija, a isti broj sudi i utakmice Srpske lige. Na listi Zone „Morava“ nalazi se 14 mladića i devojaka, na listi Prve gradske lige 26, Druge gradske lige 13 sudija i još dvadesetak početnika sudi utakmice mlađih selekcija. Svi oni su stekli znanja u kragujevačkoj školi za fudbalske sudije, koju pohađaju uglavnom mladi fudbaleri. Jedan od njih koji je već dospeo i na listu Prve gradske lige je i Uroš Vidović, prvotimac i kapiten Radničkog 1923.

Inače, obuka se organizuje po planu i programu FS grada Kragujevca, FSS, UEFA i FIFA, uz korišćenje najnovijeg programa edukacije i školovanja mladih sudija.

Prijave za školu za fudbalske sudije vrše se u Fudbalskom savezu grada i na telefon 334-990, a nastava će se od 31. oktobra održavati u OŠ „Mirko Jovanović“.

Tekst i foto: M. Jovičić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *