KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Šahisti Radnički-Vodovoda ponovo u eliti

Posle petogodišnje pauze, šahisti Radnički-Vodovoda vraćaju se u Prvu šahovsku ligu Srbije. Nekadašnji prvak države je na nedavno održanom ekipnom prvenstvu Šahovskog saveza Centralne Srbije u Bajnoj Bašti osvojio prvo mesto i obezbedio plasman u republički rang takmičenja.

Foto: Šahovski savez Centralne Srbije

Dugo je trebalo kragujevačkim šahistima da ponovo izbore mesto u najkvalitetnijem rangu takmičenja, koje su napustili još pre pet godina. Finansijska oskudica uticala je na manjak ambicija, pa je Radnički-Vodovod takmičenje u Prvoj ligi Centralne Srbije uglavnom završavao u „zlatnoj“ sredini.

Ove godine kragujevački klub je odlučio da se ozbiljnije umeša u borbu za prvo mesto i plasman u viši rang takmičenja. Sa poprilično mladom ekipom i sa samo dva igrača van Kragujevca, Radnički-Vodovod se upustio u trku sa prilično ambicioznim konkurentima za visok plasman, među kojima su se posebno isticale ekipe VŠK 2005 iz Valjeva, sa čak četiri velemajstora u svom sastavu, i Požega, koja je u svojim redovima imala četvoricu igrača sa više od 2 300 rejting poena.

– Mi smo put Bajine Bašte krenuli sa velikim ambicijama i sa nadom da možemo do prvog mesta i plasmana u Prvu ligu Srbije. Znali smo, naravno, da to neće biti nimalo lak zadatak, s obzirom na jaku konkurenciju, ali smo se uzdali u našu mladost i kvalitet, a možda najviše u izvanredan timski duh, koji našu ekipu krasi već duži niz godina – otkriva mladi internacionalni majstor Nikola Radovanović.

Nisu kragujevački šahisti startovali u skladu sa očekivanjima, ali su vremenom podigli nivo igre i sa par ubedljivih trijumfa došli do zacrtanog cilja.

– Sam početak lige nije protekao u skladu sa našim željama, s obzirom na to da smo već u drugom kolu odigrali nerešeno sa ekipom Rudara iz Kostolca (3:3). Međutim, posle tog neočekivanog remija sve je krenulo uzlaznom putanjom za našu ekipu. Narednih sedam mečeva smo dobili sa prilično ubedljivom razlikom, što nam je omogućilo da pred deseto kolo i derbi meč sa ekipom VŠK 2005 steknemo prednost od pet bodova u odnosu na drugoplasiranu ekipu na tabeli. S obzirom da je ta prednost bila praktično nedostižna, odigrali smo poslednja dva meča nerešeno i na kraju završili takmičenje na prvoj poziciji sa tri boda prednosti u odnosu na drugoplasiranu ekipu VŠK 2005 – dodaje Radovanović.

Povratak Radnički-Vodovoda u Prvu šahovsku ligu Srbije predstavlja veliki korak u pravcu oživljavanja magične igre na 64 polja u gradu na Lepenici. Uz adekvatnu podršku lokalne samouprave, Radnički-Vodovod bi u godinama koje slede mogao da vrati nekadašnji sjaj, što bi uticalo i na povećanu popularnost ove drvene igre među mlađim generacijama Kragujevčana.

– Ako se uzme u obzir da smo verovatno najmlađa ekipa koja je osvajala ekipno prvenstvo ŠSCS, i da je od sedam igrača u našoj ekipi, njih petorica iz Kragujevca, mislim da ovaj naš uspeh time još više dobija na značaju. Kragujevac je oduvek bio jedan od najboljih šahovskih gradova u Srbiji, koji je uvek proizvodio mlade i talentovane igrače. Nadamo se da će ovaj uspeh privući još mladih igrača u naš klub, kao i da ćemo ostati još dugo u Prvoj ligi Srbije, gde nam je i mesto – podvukao je Radovanović.

Na kraju, pomenimo i imena svih igrača koji su učestvovali u ovom uspehu Šahovskog kluba Radnički-Vodovod, a to su Aleksandar Delčev, Mihajlo i Nikola Radovanović, Janko i Luka Radović, Boroljub Zlatanović i Aleksa Mićić, uz predsednika kluba Obrena Ćetkovića.

M. P.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

error: Content is protected !!