Priznanja za juniorske vicešampione sveta

Uoči početka drugog dela vaterpolo sezone, Sportsko društvo Radnički iz Kragujevca pod čijim krovom je i istoimeni vaterpolo klub, organizovalo je svečanost na kojoj su uručena priznanja trenerima i igračima tog tima koji su na minulom Svetskom prvenstvu za juniore osvojili vicešampionski naslov, a predstavljena je i saradnja sa Fakultetom za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ koji stipendira osnovne akademske studije četvorice vaterpolista Radničkog.

Iz Katara su srebro u Kragujevac doneli selektor Uroš Stevanović, njegov pomoćnik Dragan Kozomora i igrači Nemanja Stanojević, Stefan Branković i Luka Pljevančić.

– Zahvalio bi se na ovom malom znaku pažnje i tome što ovaj uspeh ima odjeka u Kragujevcu. Biti drugi na Svetu nije mala stvar i to nam sa ove vremenske distance sve više znači. U tom trenutku postojao je mali osećaj gorčine, jer smo izgubili finale koje se ne igra svakoga dana, ali taj rezultat ostaje kao veliki podstrek ovim momcima za rad u budućnosti. Verujem se da je ovo samo usputna stanica za njih, kako u Radničkom, tako i reprezentaciji – rekao je Uroš Stevanović, trener Radničkog i selektor juniorske reprezentacije Srbije.

On je dodao da se nada se da će onako kako je završena prošla godina, osvajanjem Kupa Srbije sa Radničkim i srebra sa juniorskom reprezentacijom, biti nastavljeno i u ovoj 2020.

– Očekuju nas velika iskušenja, želimo da ispunimo svoje ambicije, pre svega ulaskom u Regionalnu A1 ligu, kao i nastavkom osvajanja trofeja u domaćim takmičenjima. U septembru nas očekuje i juniorsko Prvenstvo Evrope, gde će igrati većina ovih mladih momaka, ovoga puta sa svojim godištem, za razliku od Kuvajta gde smo bili najmlađi, i očekujem da ćemo se popeti jedan stepenik više – zaključio je Stevanović.

Utiske iz Kuvajta preneo je i osamnaestogodišnji bek Nemanja Stanojević, koji, zanimljivo, ima i najviše nastupa za prvi tim Radničkog (85), što je najbolji pokazatelj da Radnički svoj rad bazira na sopstvenoj vaterpolo školi.

Prvenstvo je bilo u malo nezgodnom terminu, u decembru, ali smo se dobro spremali tokom celog leta i kasnije kroz par okupljanja, turnira i pripremnih utakmica. Malo smo lošije startovali, ali kako je turnir odmicao, mi smo se podizali i u svakom meču igrali kao prava ekipa. Nismo važili za favorite pre turnira, ali smo verovali u sebe, bodrili jedni druge i zasluženo došli do finala. Nije lep osećaj izgubiti u finalu, ali nije ni mala stvar biti drugi na Svetu – jasan je Stanojević.

Jedan od najmlađih igrača u Kuvajtu bio je Luka Pljevančić, momak koji je letos kao kapiten predvodio mlađu juniorsku selekciju Srbije na Evropskom prvenstvu, a najmlađi je bio i u zlatnom timu Kupa Srbije.

– Imali smo neverovatnu hemiju u ekipi, što je i najvažnije, tako se stiže do vrha. Od Kuvajta je prošlo više od mesec dana, proslavili smo uspeh, ali ubrzo sve to i zaboravili. Pred nama su novi izazovi, novi treninzi i napredovanje, jer je ovo bio samo jedan korak na putu do lestvica koje želimo da dosegnemo. Najvažnije je zalaganje na treningu, a ostalo dolazi samo od sebe – smatra Pljevančić.

Pored stvaranja talenata i sportskog napredovanja igrača, u kragujevačkom klubu ogromnu pažnju poklanjaju i njihovoj edukaciji, o čemu svedoči da VK Radnički ima potpisan ugovor sa Fakultetom za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“ koji stipendira osnovne akademske studije četvorice prvotimaca: Lazara Dobožanova, Nebojše Toholja, Nemanje Stanojevića i Uglješe Panića.

– Veliko mi je zadovoljstvo da sam sa vama ovom prilikom, jer ova medalja osvojena u Kuvajtu za mene je zlatna. Uloženi trud i rad doneo je rezultate i kao dugogodišnji prosvetni radnik i bivši sportista moram da istaknem da imate vrhunske trenere i sjajno rukovodstvo koje treba da čuvate i negujete. Radnički je veliki klub, to je dokazao rezultatima, ali i brigom i inicijativom da se njegovi članovi obrazuju. Fakultet za sport je društveno-odgovorna visokoobrazovna institucija, jer osim vaterpolista Radničkog stipendiramo preko 40 perspektivnih sportista, od čega 25 olimpijaca. Bez obrazovanja nema vrhunskih rezultata i zato vam je Fakultet za sport na raspolaganju kao i svi naši resursi, a u ime nastavno-naučnog veća još jednom vam čestitam i želim još mnogo uspeha u budućnosti – kazala je prof. dr Ivanka Gajić, dekanka Fakulteta za sport.

BEZ OBRAZOVANJA NEMA VRHUNSKIH REZULTATA: Direktor VK Radnički Jugoslav Vasović i prof. dr Ivanka Gajić, dekanka Fakulteta za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“

Direktor vaterpolista Radničkog, bivši reprezentativac Jugoslav Vasović, pomno je pratio juniorsku selekciju, koja je najveći deo priprema, sada već po tradiciji, odradila u gradu na Lepenici.

– Naša ekipa je bila daleko najmlađa na turniru Svetskom prvenstvu i to je najveća pobeda. Gotovo 90 odsto priprema odrađeno je u infrastrukturi SPD Radničkog, gde su momci imali odlične uslove za rad, kako na bazenu, tako i u teretani i ostalim pratećim sadržajima. Što se tiče Radničkog, naši ciljevi su uvek najviši, uvek idemo na prvo mesto –rekao je Vasović.

Kao neko ko je bio vrhunski sportista, a sada je na rukovodećoj poziciji jednog uspešnog kluba, popularni Juga zna koliko je pored sportskog uspeha važna i edukacija.

– Želeo bih da se zahvalim dekanki i Univerzitetu na podršci. Ovo je jedna fantastična saradnja sa visokoškolskom ustanovom koja se stvarno bavi sportom i ponaša društveno odgovorno. Slažem se da moramo mnogo da radimo na obrazovanju kadra i stvaranju novih trenera koji će da prave ove divne mlade ljude i igrače. Zadatak nam je da stvaramo društveno korisne ljude, a njihov rad i želja odlučiće ko će biti olimpijski šampion – podvukao je Vasović.

Bojan Ilić, direktor Sportsko privrednog društva Radnički koje je objedinilo klubove i sportsku infrastrukturu u Kragujevcu, istakao je da je od samog starta ideja bila da se saradnja proširi na širok spektar polja.

– Biznis inovacioni centar danas nije slučajno naš domaćin, jer nam je ideja da napravimo sinergiju u Kragujevcu, da budemo velika porodica sa našim prijateljima, firmama i ustanovama. Takođe, zahvalio bih se i dekanki Ivanki Gajić, ne samo na stipendijama već i čitavom programu koji smo dobili potpisivanjem ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji – rekao je Ilić.

On je dodao i da u SPD Radnički trenira više od 500 dečaka i devojčica i svi oni imaju pravo na besplatno učenje stranog jezika, na pomoć iz bilo kog predmeta, kao i na pripremnu nastavu za bilo koju srednju školu ili fakultet.

– Želimo da sva naša deca sutra budu prvaci Sveta, ali isto tako, obrazovanje ne sme da im bude u drugom planu. Stoga mislim da smo na istim talasnim dužinama sa Fakultetom za sport i da će ova saradnja biti još šira. Takođe bih čestitao i mladim vaterpolistima na svemu što su do sada uradili i na onome što će tek uraditi. Svaka vam čast – završio je Ilić.

Svi koji žele da podrže ove mlade momke na putu ka novim uspesima imaće prilike za to već u subotu, od 19.30 časova, kada na bazen SPD Radnički stiže ekipa POŠK-a iz Splita.

Izvor i foto: SPD Radnički

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *