Kragujevčani sa „pola gasa“ protiv Itake

r05_prvaligasrb2014_sl23Šahisti Radnički-Vodovoda nastavljaju da grabe ka tituli ekipnog prvaka Srbije. U 5. kolu savladana je beogradska Itaka sa 4,5:1,5, čime su Kragujevčani sačuvali lidersku poziciju na tabeli.

Ekipa Radnički-Vodovoda je, čini se, dobila ovaj duel sa pola gasa. Beogradska ekipa u svojim redovima ima samo dva velemajstora, Inđića i Zontaha, tako da se očekivao ubedljiv trijumf ekipe iz Kragujevca.

Prva tabla Kragujevčana Ričard Raport, koji je dosadašnji deo šampionata odigrao ispod očekivanja, budući da je zabeležio polovičan učinak (2 pobede, 2 poraza), savladao je velemajstora Inđića i tako defintitivno povratio sampouzdanje. Bila je to zanimljiva partija, dostra oštra u srednjišici, a mladi velemajstor iz Mađarske je bolje „isplivao“ u završnici i došao do celog plena.

Velemajstori Zontah i Ivanišević su prilično razočarali na drugoj tabli, sklopivši remi posle osam poteza, a remijem je završen i duel između Perunovića i Nenezića na trećoj tabli.

Na četvrtoj tabli još jedna sjajna pobeda Branka Damljanovića. Ovaj put iskusni velemajstor je vodeći crne figure savladao FIDE majstora Pavla Dimića. Nakon dvadesetak poteza otvorila se bitka na kraljevom krilu, gde je Damljanović izašao kao pobednik.

Peta tabla donela je remi između Bogosavljevića i Kalinića, a na šestoj je velemajstor Miljković iskoristio pasivnost svog protivnika Velimira Ivića i izuzetno preciznom igrom došao do pobede.

Novosadski ŠK nastavlja sa neprijatnim izneneđenjima. U ovom kolu uspeli su da stignu samo do boda u meču sa Bačkom, čime su se faktički i oprostili od borbe za titulu. Jugović je bio siguran protiv Jasenice, a novu pobedu zabeležila je i Jelica, koja predstavlja otkrovenje ovog prvenstva.

Danas, u 6. kolu, šahisti Radnički-Vodovoda igraju sa subotičkim Spartakom.

Rezultati 5. kola: Radnički Vodovod – Itaka 4,5:1,5, Jugović-Jasenica 4:2, Novosadski ŠK-Bačka 3:3, Sloven-Spartak 3,5:2,5, Lasta-Crvena zvezda 3,5:2,5, Jelica- Metalac Takovo 3,5:2,5

Tabela nakon 5. kola: Radnički Vodovod 15 (23), Jugović 15 (21), Jelica 10 (16), Sloven 10 (16), Novosadski ŠK 6 (16), Metalac Takovo 5 (13,5), Lasta 5 (12), Bačka 5 (10,5), Spartak 4 (14), Crvena zvezda 3 (13), Jasenica 2 (13), Itaka 2 (11,5).

Parovi 6. kola: Jasenica-Metalac Takovo, Bačka-Jelica, Crvena zvezda-Novosadski ŠK, Itaka-Lasta, Spartak-Radnički Vodovod, Jugović-Slaven

Foto: ŠSS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslednje vesti