KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Kazimiru Petroviću priznanje za životno delo

kaza

Udruženje sportskih novinara Srbije dodelilo je jednoglasnom odlukom nagradu za životno delo Kazimiru Petroviću, dugogodišnjem novinaru i sportskom radniku, koji je svojim predanim radom obeležio poslednjih 40 godina sportskog novinarstva u našoj zemlji.

Petrović je u svojoj karijeri odradio više od 1500 direktnih radio-prenosa sa stadiona širom bivše Jugoslavije. Izveštavao je sa brojnih sportskih i društvenih događaja, kao što su Republičke i regionalne radničko-sportske igre, Igre radnika mašinske industrije Jugoslavije, YU Univerzijade, Skijaški Kup Evrope sa Kopaonika, Kongres AIPS-a, dočeci i ispraćaji štafeta, sletova, proslava, jubileja, raznoraznih svečanih akademija itd. Izveštavao je i iz Austrije, Grčke i Rumunije.

Radio je kao novinar lista „Radnički“, revije Zajednice klubova Sportskog društva Radnički, bio dugogodišnji novinar i urednik sportske redakcije lista „Svetlost“, dopisnik novosadskog „Dnevnika“, „Blica“, „Sporta“, „Politike ekspres“, „Večernjeg lista“ iz Zagreba, podgoričke „Pobjede“ itd.

Marta 1970. godine Petrović je postao saradnik Radio Kragujevca, a kasnije je imenovan za urednika sportskog programa. Takođe, uređivao je i vodio jutarnji program Radio Kragujevca i Dnevnik. Kasnije je postao i urednik sportskog programa Radio-televizije Kragujevac i tu funkciju vršio sve do 2009. godine, kada se penzionisao.

Pored rada na Radio Kragujevcu, Petrović je prenosio najznačajnije sportske događaje i za Radio Beograd, Radio Prištinu, Zagreb, Novi Sad, Sarajevo, Skoplje itd.

Petrović se dokazao i kao izuzetan sportski radnik. Bio je sekretar Odbora za proslavu 50 godina SD Radnički, sekretar FK Radnički i član organizacionih odbora brojnih sportskih manifestacija.

Punih 40 godina Petrović je organizator „Izbora najboljih sportista Šumadije i Kragujevca“, manifestacije sa najdužom tradicijom u Kragujevcu.

Takođe, urednik je sporta u Leksikonu Grada Kragujevca i saradnik u mnogobrojnim monografijama sportskih klubova iz Kragujevca

Petrović je član Izvršnog odbora Udruženja sportskih novinara Srbije i predsednik Udruženja sportskih novinara Kragujevca.

Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada, poput Đurđevdanske nagrade Grapa Kragujevca i nagrade za životno delo Radio Kragujevca.

Kazimir Petrović inače uređuje i jako čitanu rubriku „Beleške jednog reportera“ na našem sajtu.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Poslednje vesti