Ivaniševićeva peta titula

Velemajstor Ivan Ivanišević pobednik je ovogodišnjeg pojedinačnog prvenstva Srbije za šahiste, koje je održano u kragujevačkom hotelu „Šumarice“. Ovo je peta Ivaniševićeva titula državnog prvaka, čime je potvrdio ulogu vodećeg igrača Srbije u poslednjoj deceniji.

Ivanišević je žestokog konkurenta imao u Robertu Markušu, igraču sa najvećim rejtingom na turniru. Njih dvojica su kroz cilj prošli sa istim brojem poena (po 6,5), ali je zahvaljujući boljim dodatnim kriterijumima titula prvaka pripala Ivaniševiću.

Treće mesto zauzeo je Miloš Perunović sa 5 osvojenih poena i on je zajedno sa gorepomenutim dvojcem obezbedio plasman na naredno prvenstvo.


Šampionat će ostati upamćen kao jedan od najjačih od osamostaljenja Srbije 2006. godine, sa rekordnim nagradnim fondom od 660 000 dinara. Ivaniševiću i Markušu pripala je novčana nagrada u iznosu od 165 000 dinara, a nagrađeni su i ostali učesnici. Nagrade je uručio član upravnog odbora i zastupnik ŠSS Ivan Živković, a pehare i medalje selektor muške reprezentacije i velemajstor Slavoljub Marjanović. 

Bio je ovo jedan od najborbenijih šampionata Srbije. Od ukupno odigranih 38 partija, odlučeno je čak 28. Nažalost, utisak je donekle pokvarilo odustajanje nekadašnjeg prvaka Srbije Dejana Antića nakon drugog kola, pa je turnir završilo ukupno devet igrača.

Foto: Nebojša Radosavljević/ŠSS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *