KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Gordana Bogojević dobija statuu u Kragujevcu

Proslavljena srpska i jugoslovenska košarkašica Gordana Bogojević uskoro će dobiti statuu u Kragujevcu. Naime, Komisija za podizanje spomenika grada Kragujevca odlučila je da prihvati predlog udruženja građana „Prvi prvi na skali“ i Košarkaškog saveza Srbije, pa će tako statua sa likom jedne od najboljih srpskih košarkašica svih vremena biti postavljena ispred sportske hale u Velikom parku, koja već godinama unazad nosi njeno ime.

Osnivač udruženja „Prvi prvi na skali“ Dejan Milošević je uz svesrdnu podršku potpredsednice Košarkaškog saveza Srbije Ane Joković još početkom maja dostavio gradonačelniku Kragujevcu Nikoli Dašiću inicijativu za postavljanje statue sa Gordaninim likom, koja bi mlađe generacije podsećala na sve ono što je ova izuzetna sportistkinja ostvarila tokom svoje bogate karijere i motivisala ih da krenu njenim stopama.

Sledi postupak pribavljanja neophodne tehničke dokumentacije, a o daljim aktivnostima u vezi sa postavljanjem statue javnost će biti blagovremeno obaveštena.

Gordana Bogojević rođena je 1974. godine u Zagrebu. Prve košarkaške korake napravila je u zagrebačkom Medveščaku, odakle je prešla u redove kragujevačkog Radničkog.

Sa nepunih 16 godina odlazi u beogradsku Crvenu zvezdu, koja je u to vreme bila jedan od najuspešnijih klubova u zemlji. Sa „crveno-belima“ je osvojila četiri šampionske titule i tri nacionalna Kupa, a proglašena je i za najbolju sportskinju čitavog Sportskog društva.

Po odlasku iz Crvene zvezde, Gordana je jednu sezonu provela u pančevačkom Profiju, sa kojim je osvojila duplu krunu, a potom prelazi u vršački Hemofarm, koji je u to vreme okupio najbolje srpske košarkašice.

Nakon dvogodišnje epizode u Hemofarmu, Goca odlučuje da se okuša u inostranstvu. Igrala je za češki Brno, sa kojim je dogurala do F4 Evrolige, zatim italijanski Komo, slovački Ružemberok, mađarski Šopron, poljski Lotos, kao i za šampione Italije i Španije, Skio i Valensiju.

Pored impozantne klupske karijere, Gordana je ostvarila i zavidan reprezentativni staž. Dres sa državnim grbom oblačila je 105 puta, a reprezentativnu karijeru je okončala 2003. godine sa učinkom od 1011 postignutih poena. Bila je učesnik mnogih velikih takmičenja, ali je oduvek žalila što zbog sankcija uvedenih SR Jugoslaviji nije imala priliku da nastupi na Olimpijskim igrama u Barseloni.

Gordana Bogojević je preminula iznenada od posledica srčanog udara 5. decembra 2009. godine u Beogradu. Imala je samo 35 godina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *