FK Radnički – Prvi put u Prvoj ligi

Soda Živadinović, centarhalf Radničkog i Pele

1969. godina ostaće upamćena u analima kragujevačkog fudbala kao godina kada je “Radnički“ po prvi put u svojoj istoriji ušao u prvu ligu. “Radnički“ je lider “Istoka“. Vrata prve lige su odškrinuta. Ostao je još jedan korak, treba izaći kao pobednik kvalifikacione grupe gde su još bili “Sutjeska“ ( Nikšić ), “Crvenka“ i “Orijent“ ( Rijeka ). Igralo se po duplom kup sistemu tako da je za protivnika izvučena “ Sutjeska“. U Nikšiću nerešeno 2:2 a u Kragujevcu pred dupke punim stadionom “Radnički“ slavi sa 2:1. Ostao je još jedan korak tj “Crvenka“. Po drugi put u sedam dana stadion je dupke pun 30 000 ljudi i ubedljiva pobeda od 3:0. U čuvenoj utakmici u “slatkom selu“ pred 2 000 svojih navijača “Radnički“ gubi minimalnim rezultatom 1:0 i po prvi put u svojoj istoriji ulazi u prvu ligu. Tih dana ceo Kragujevac je bio na nogama a o dočeku igrača iz Crvenke i dan danas se priča po Kragujevcu. Prvu utakmicu u prvoj ligi “Radnički“ igra u veličanstvenoj atmosferi pred 30 000 ljudi, cela Šumadija se slegla na stadion da proslavi prvo učešće svojih ljubimaca u najjačem našem takmičenju. “Radnički“ je poražen od “Hajduka“ sa 3:1 a celu tu atmosferu poremetio je incident kada je pomoćni sudija pred kraj susreta pogođen flašom u glavu. Jednu od svojih najvećih pobeda “Radnički“ je izvojevao 7. septembra na stadionu JNA pobeđen je “Partizan“ sa ubedljivih 4:1, to je bilo veče “Radničkog“ nadahnuće jednog mladog tima koji se već nekoliko sezona nije menjao.

07-09-1969
Stadion: JNA – Beograd.
Gledalaca: 25.000
Sudija: Tauzes (Ljubljana).

Partizan Beograd – Radnički Kragujevac 1:4 (0:2)

PARTIZAN: Ćurković, Bajić, Marić, Đorđević (Živaljević), Paunović, Budišić, Đorđić, Kovačević, Katić, Bjeković, Petrović.

RADNIČKI KG: Vučković, Vešković, Sekulić, Radivojević, Matić, Živadinović, Žabarac, Stojović, Paunović, Nikolić, Milovanović.

Strelci: 0:1. Žabarac 21′, 0:2. Stojović 40′, 0:3. Paunović 46′, 0:4. Stojović 70′, 1:4. Kovačević 86′.

Posle te utakmice 15. septembra u Kragujevac stiže slavni “Santos“ sa još slavnijim Peleom. U utakmici za nezaborav pred nikad više gledalaca u Kragujevcu “Radnički“ i “Santos“ odigrali su 4:4, golove su postigli Edu 3 i Pele 1 za “Santos“ a Nikolić, Paunović i Paunovski 2 za “Radnički.“ Kako je “Santos“ došao u Kragujevac, gledajući utakmicu sa “Partizanom“ i briljantnu igru otkazali su meč sa “Crvenom Zvezdom“ i došlli u Kragujevac, ostalo je istorija.

Pele je, sedeći u loži JNA, posle utakmice rekao da je dobra ova ekipa sa kojim treba da igraju. Kad su mu rekli da je to neki Radnički , on je tražio izričito da se igra protiv njih.
Dogovoreno je bilo da bude 3:3.Ali na 2 min. pre kraja ovo naši daju gol na kvarno.
Pele stavi loptu na centar i pređe celu odbranu i golmana i da gol.

Izvor: blog.b92.net, KG sport