Favoriti opravdali očekivanja

IMG_8361

U kragujevačkom hotelu „Šumarice“ održano je još jedno ekipno prvenstvo Srbije za šahiste i šahistkinje. Očekivano, titulu u konkurenciji šahista osvojio je Šahovski klub „Sveti Nikolaj Srpski“ iz Valjeva, dok je kod dama prvo mesto zauzela ekipa beogradskog „BAS“-a.

UntitledKonačna tabela – šahisti

Valjevci su titulu osvojili sa samo dva nerešena ishoda, sakupivši ukupno 29 meč bodova, pet više u odnosu na ekipu Itake, koja je uz Novosadski ŠK, jedina uspela da izbegne poraz u direktnom duelu sa novim šampionom. Treće mesto zauzeo je Jugović iz Kaća, od koga se mnogo više očekivalo, kao i od prošlogodišnjeg šampiona i osvajača Kupa Svetozara Gligorića Novosadskog šah kluba, koji je prvenstvo završio na petom mestu.

prvaliga2016_sl16Pobednička ekipa „Svetog Nikolaja Srpskog“ iz Valjeva

Ekipa „Svetog Nikolaja Srpskog“ imala je čak pet velemajstora u svom sastavu, trojicu sa rejtingom od preko 2600 poena, pa i ne čudi njihov ubedljiv trijumf na ovogodišnjem prvenstvu. Tim iz Valjeva sačinjavali su velemajstori Ivan Ivanišević, Robert Markuš, Miloš Perunović, Branko Damljanović i Danilo Milanović, uz inter-majstora Milana Božića. Interesantno je da Valjevci nisu imali rezervnog igrača na turniru.

Untitled 2Konačna tabela – šahistkinje

U konkurenciji dama trijumfovao je beogradski BAS, koji je smatran za glavnog favorita pre početka prvenstva. Doduše, Beograđanke su do pretposlednjeg kola vodile žestoku bitku za prvo mesto sa prošlogodišnjim šampionom Jelicom PEP iz Goračića, ali ih je očekivano visoka pobeda nad Leštanom od 3,5:0,5, uz nerešen ishod u meču između Jugovića i Jelice PEP, promovisala u nove šampionke Srbije.

IMG_8622Ekipa „BAS“ iz Beograda trijumfovala u konkurenciji šahistkinja

BAS je na ovom prvenstvu nastupio u sastavu: Nataša Bojković, Anđelija Stojanović, Irina Čoljuškina, Ljilja Drljević, Maja Veličkoviski-Nejković i Gordana Marković.

Iz Prve muške lige Srbije ispali su Požega i Metalac, a iz Prve ženske lige Leštane i beogradski Radnički.

Foto: Nebojša Radosavljević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslednje vesti