KRAGUJEVAČKI SPORT

KGSPORT.INFO

Danas smo bili uverljivi

Dešavanja u 2. kolu ekipnog šampionata države u šahu komentariše kragujevački fidemajstor Ivan Martić:
– Uvek je prijatno komentarisati situaciju posle dobijenog meča. Danas je ekipa Radničkog odlično odigrala i trijumfovala nad Lastom sa uverljivih 4:2.

Na prvoj tabli igrali su VM Zahar Efimenko ( Radnički ) i VM Miloš Pavlović (Lasta). Igrana je Berlinska varijanta Španske partije, koja je u poslednje vreme veoma popularna i važi za veoma čvrsto i solidno otvaranje. Efimenko je posle otvaranja došao do male prednosti koju je sistematično povećavao, demonstrirao je izuzetnu tehniku realizacije prednosti, tako da nije dao Pavloviću ni najmanju šansu da spasi partiju. Zaslužena pobeda Efimenka.

Legende kragujevačkog šaha, Dragan Barlov, Miodrag Milićević i Zoran Novoselski

Na drugoj tabli igrali su grčki VM Stelios Halkias (Lasta) i VM Boško Abramović (Radnički). Igran je Damin gambit, katalonska varijanta. Halkijas je posle otvaranja došao do prednosti, crni je imao slabe a i c pešake na daminom krilu, međutim Abramović je ponovo demonstrirao svoju visoku klasu i lako održao slabiju poziciju protiv renomiranog Grka koji je u ovom duelu važio za favorita. Remi.

Na trećoj tabli susreli su se VM Dejan Antić (Radnički) i VM Slaviša Brenjo (Lasta). Principijelan duel između dvojice odličnih teoretičara! Igrana je aktuelna varijanta Kraljeve indijske odbrane, tzv Mar del Plata varijanta. Pozicija je bila veoma komplikovana vođena je oštra borba, ali je partija ipak na kraju završena miroljubivo. Remi.

Na četvrtoj tabli igrali su VM Dragan Barlov (Radnički), i IM Nikola Ostojić (Lasta). Izbor otvaranja od strane Ostojića nije bio najsrećniji. Igrala se Benonijeva odbrana u kojoj se naš kapiten bolje snašao i potpuno nadigrao Ostojića. Veoma važna i zaslužena pobeda Barlova, koji se na najbolji mogući način vratio u igru posle jucerašnjeg nesrećnog poraza.

Na petoj tabli igrali su VM Boban Bogosavljević (Lasta) i kragujevački IM Zoran Novoselski. Igrana je holandska odbrana, jedan od ređih ogranaka, u kome je Bogosavljević u središnjici uspeo da dođe do prednosti. Međutim, Novoselski je stalno pronalazio kontraigru, žrtvovao kvalitet, i ušao u zanimljivu završnicu. Delovalo je da ce se partija završiti miroljubivo ali je na kraju Novoselski pogrešio i Bogosavljević, jedan od srpskih najperspektivnijih igrača je došao do trijumfa.

Na šestoj tabli susreli su se IM Petar Benković (Lasta) i VM Nenad Ristić (Radnički). Očekivao sam nadigravanje u Kraljevoj indijskoj odbrani, ali je Ristić posle početnih poteza 1.Sf3 c5 2.c4 Sf6 mudro ušao u Englesku partiju, pozicija je poprimila karakteristike Jež šeme, koja više odgovara Ristićevom dinamičnom stilu. Crni je stekao prednost lovačkog para, i u središnjici sproveo tematski udar u centru pešakom na d5! Nastala je složena pozicija u kojoj se Ristić bolje snašao, Benković je dospeo u cajtnot,pogrešio i izgubio. Važna pobeda Ristića, pogotovo posle jučerašnjeg poraza.

Sutra nas očekuje duel sa šahovskim klubom Niš, u kome važimo za blage favorite. Ukoliko ekipa bude igrala kao danas, neće biti problema. Ali nećemo se baviti prognozama….

Što se ostalih duela tiče za iznenađenje kola pobrnuo se naš jučerašnji rival Ekipa Smedereva koja je savladala Valjevski šah klub Sv. Nikolaj, aktuelnog branioca titule prvaka države. Rezultat je bio 4:2 za Smederevce. ŠK Beopublikum je u derbiju kola pobedio Novosadski šah klub sa 31/2:21/2. Pobedu Beograđanima doneo je naš reprezentativac VM Bojan Vučković koji je belim figurama pobedio koleguVM Roberta Markusa.

Druga kragujevačka ekipa Šah klub Vodovod ubedljivo je pobedio ekipu subotičkog Spartaka 41/2:21/2. Na 1. tabli ukrajinski VM Andrej Volokitin (Sk Vodovod) savladao je našeg reprezentativca VM Nikolu Sedlaka (Spartak) posle složene borbe u Nimcovićevoj indijskoj odbrani crnim figurama. Iznenađenje kola predstavlja i pobeda ekipe iz Stare Pazove nad Slogom iz Kraljeva. Liga je dosta ujednačena, zato treba biti oprezan protiv svakog rivala.

Sutra nas očekuje mnogo zanmljivih duela. Srdačan pozdrav svim ljubiteljima šaha iz Vrnjačke Banje!

FM Ivan Martić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *